Duitslandweb logo Duitslandweb

Mr. Atomausstieg
Jürgen Trittin, duo-lijsttrekker van Bündnis 90/Die Grünen

Achtergrond - 12 juni 2009 - Auteur: Marja Verburg

(12 juni 2009) ‘Mr. Atomausstieg’ luidt zijn bijnaam, omdat Jürgen Trittin (1954) het voor elkaar kreeg dat Duitsland besloot zijn kerncentrales te sluiten. Hoewel hij geldt als partij-ideoloog, is de lijsttrekker van de Grünen in de politieke praktijk juist pragmatisch.

Jürgen Trittin. Afb.: DuitslandwebDankzij ‘Mr. Atomausstieg’ zou Duitsland uiterlijk in 2020 kerncentralevrij zijn. Aan dit besluit van het rood-groene kabinet van kanselier Gerhard Schröder in 2001 gingen heftige debatten met de kernenergielobby en delen van coalitiepartij SPD vooraf. Overigens morrelt de huidige regering-Merkel weer aan dit besluit en is het nog maar de vraag of Duitsland in 2020 echt geen kerncentrales meer heeft.

Ook het statiegeld op blikjes, de Dosenpfand komt uit de koker van Trittin. Daarnaast kreeg hij als minister voor Milieu, Natuurbescherming en Reactorveiligheid tussen 1998 en 2005 de wet op duurzame energie (Erneuerbare Energien Gesetz) doorgevoerd. Daarmee steeg het aandeel van wind en zonne-energie aan de totale energieproductie flink en “dat heeft voor honderdduizenden extra banen gezorgd”, aldus zijn partij. Die Grünen profileren hun lijsttrekker daarom graag als “de vader van een groen Wirtschaftswunder”.

Ideoloog

Trittin leerde het politieke vak onder Joschka Fischer, een van de oprichters en jarenlang hét gezicht van zijn partij. Hoewel Trittin geldt als Fundi, vertegenwoordiger van het ideologische kamp van de partij, en Fischer juist een uiterst pragmatisch Realo is, was Trittin de man die de compromissen voor zijn partijleider uitonderhandelde en binnen de partij de benodigde meerderheden organiseerde.

Trittin studeerde Sociale Wetenschappen en werkte daarna onder meer als freelance journalist en fractieassistent voor de Groenen in Nedersaksen. In 1990 werd hij in deze deelstaat minister voor Bonds- en Europazaken – in het eerste rood-groene kabinet van toen nog minister-president Schröder.   

In 1994 stapte Trittin over naar de landelijke politiek. Hij bereidde als partijvoorzitter en strateeg van de linkervleugel van zijn partij de landelijke regeringsdeelname voor. In deze jaren voerden die Grünen veel heftige interne debatten, over buitenlandse politiek maar ook over groene regeringsdeelname in de deelstaten.

Afghanistan-debat

Na zijn ministerschap werd Trittin in 2005 plaatsvervangend fractievoorzitter in de oppositie. Hij hield zich vooral bezig met Europese en buitenlandse politiek. Toen Fischer in 2007 besloot de politiek te verlaten, rook Trittin zijn kans. Hij wilde graag lijsttrekker worden, maar kreeg eerst het Afghanistan-debat voor zijn kiezen.

Terwijl de partijtop inclusief Trittin voor inzet van het Duitse leger in Afghanistan was, bleken tijdens het Groenen-partijcongres in 2007 de leden fel tegen. Trittin wist ervoor te zorgen dat Bündnis 90/Die Grünen niet terugkwam op haar goedkeuring om het leger buiten Duitsland in te zetten. Tijdens de regeringsdeelname onder Schröder had de partij de Kosovo-oorlog van 1999 gesteund. “Als je in kwesties van oorlog en vrede bij de Groenen meerderheden kan organiseren, reikt je autoriteit ver boven de partij uit”, schreef weekblad Die Zeit destijds.

Dit is des te opmerkelijker omdat Trittin tot 1998, toen zijn partij met de SPD ging regeren, nou niet direct als voorstander van militaire interventies gold. Hij wist altijd net op tijd “op de Realo-trein” te springen, aldus Die Zeit. Zo was Trittin ook tegen regeringsdeelname van zijn partij – tot 1990, toen hij een sleutelfiguur werd in de totstandkoming van de rood-groene coalitie in Nedersaksen.

Koppig

Trittin heeft ondanks dit opportunisme zijn geloofwaardigheid behouden. Hij is professioneel, intelligent en retorisch zeer sterk. “Een koppige doorzetter”, zegt zijn collega-lijsttrekker Renate Künast, “die pas compromissen sluit als er werkelijk niets meer valt uit te slepen.” Andere partijen noemen die koppigheid juist starheid en vinden zijn strenge milieubewustzijn en zijn liefde voor de polemiek reden om van samenwerking met Die Grünen af te zien.

In november 2008 werd hij samen met Künast door het partijcongres tot lijsttrekker gekozen. Ze kregen 92 procent van de stemmen.

Marja Verburg is redacteur van het Duitslandweb

Zie ook:

Website Jürgen Trittin
Trittin begint verkiezingscampagne van de Groenen (video)

Afbeelding:

Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

De Duitse defensieminister Lambrecht maakte één fout te veel, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger