Verkiezingsnieuws 2009
maart-april
Achtergrond - 12 juni 2009
CSU zet zich schrap voor verkiezingen
(7 april 2009) In aanloop naar de bondsdagverkiezingen in september zet de CSU zich weer ouderwets af tegen de CDU. Voornaamste doelen: belastingverlagingen en een conservatiever landelijk profiel. Een directe confrontatie met CDU-bondskanselier Merkel wordt niet geschuwd.
Toon DDR-debat blijft moeizaam
(24 maart 2009) Twintig jaar na de val van de Muur zoeken Duitse politici nog steeds naar de juiste toon om over de DDR te praten. Erwin Sellering, minister-president van het Oost-Duitse Mecklenburg-Voorpommeren maar van geboorte West-Duitser, pleitte voor een genuanceerd debat. Prompt vallen Oost-Duitse politici over hem heen.
Merkel verdedigt crisisbeleid
(19 maart 2007) Kanselier Merkel heeft vanmorgen in een regeringsverklaring voor de Bondsdag haar crisisbeleid verdedigd. Ze benadrukte het belang van Europese samenwerking en gaf aan dat er geen plaats is voor een nieuw Duits conjunctuurpakket. Daarmee reageert ze onder meer op de harde kritiek van coalitiepartner SPD.
Geen stemcomputers bij Duitse verkiezingen
(3 maart 2009) De stemcomputer had tijdens de Duitse Bondsdagverkiezingen van 2005 niet mogen worden gebruikt. Dit heeft het constitutioneel hof in Karlsruhe dinsdagochtend bepaald. De komende verkiezingen worden weer met het potlood beslist.
DDR-verleden blijft Linke verdelen
(2 maart 2009) Het DDR-verleden blijft de Linkspartei parten spelen. Volgens partijvoorzitter Oscar Lafontaine was er achter de Muur wel sprake van onrecht. Lafontaine reageert hiermee op de commotie rond zijn partijgenoot Bodo Ramelow, die de aard van de SED-dictatuur eerder in twijfel trok.
Lees meer over 'Politiek':
CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen
De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.
Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland
In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.
Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht
De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.
Wachten loont
Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.
Reacties
Geen reacties aanwezig