Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse rekenkamer: mismanagement bij staatsuitgaven

Kort nieuws - 11 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse rekenkamer Bundesrechnungshof heeft de bondsregering op de vingers getikt in het jaarlijkse rapport over de besteding van overheidsgeld.

Het ministerie van Verkeer heeft veel te weinig grip op het staatsbedrijf Deutsche Bahn, vindt de rekenkamer. Het spoorbedrijf weigert informatie te verstrekken aan de rekenkamer, dat mag het ministerie niet accepteren, stelt het controle-orgaan. Het ministerie en de rekenkamer krijgen bijvoorbeeld geen gegevens over de financiële positie van dochterbedrijf Arriva.

In het openbaar vervoer moet aan de subsidies worden gesleuteld, vindt de rekenkamer. Nu nog krijgen bussen subsidie naar brandstofverbruik, dus hoe meer brandstof een bus verbruikt, hoe meer subsidie. Compleet uit de tijd, noemt het Bundesrechnungshof die regeling.

Een greep uit de verdere kritiekpunten: het ministerie van Defensie kan bemanning voor tanks niet goed trainen omdat simulatoren ontbreken; de arbeidsbureau's hebben te veel managers in dienst; visum-aanvragen worden niet altijd goed gecontroleerd; en in Nedersaksen worden miljoenen uitgegeven aan toiletten op parkeerplaatsen langs de snelweg. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger