De toerist uithangen in Dresden
Wat zijn de leukste bezienswaardigheden?

Achtergrond - 5 juni 2008

(3 juni 2008) Op vakantie is het altijd ontzettend leuk om een nieuwe stad te verkennen. Wat zijn de toeristische trekpleisters, de populairste discotheken en waar kan je het beste winkelen? Jammer genoeg weet je hier pas echt een beeld van te vormen aan het eind van je vakantie.

De Altstadt van Dresden met de Frauenkirche. Afbeelding: srmurphy, www.flickr.comDe Altstadt is in de Tweede Wereldoorlog bijna compleet platgebombardeerd. Door de inzet van de Dresdenaren is het oude centrum weer helemaal herbouwd zoals het vroeger was. Hierdoor heeft Dresden een binnenstad die rijk is aan prachtige architectuur.

Een heel mooi gebouw is de Frauenkirche. Deze kerk stamt uit de achttiende eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog was er helemaal niets meer van de kerk over, maar door financiële ondersteuning van burgers, steden en verschillende landen kon de kerk in 2005 haar deuren heropenen. Op zondagochtend om 11.00 uur heeft de kerk een dienst. Om 10.30 uur gaan de deuren al open, maar het is beter om eerder te komen zodat je de rij omzeilt.

Semper

Vlak naast de Frauenkirche ligt het Theaterplatz. Aan dit plein grenst de Semperoper. Deze staatsopera werd voor het eerst in de negentiende eeuw geopend. De officiële naam van de opera is de Sächsische Staatsoper. In de volksmond werd de opera al gauw de Semperoper genoemd naar de architect van het gebouw, Gottfried Semper.

De operazaal in de de Semperoper. Afbeelding: DIA

Door de Tweede Wereldoorlog en door de overstroming van de Elbe in 2002 is deze opera zwaar beschadigd geweest. Vandaag de dag worden er weer vele producties opgevoerd die goed betaalbaar zijn. De operazaal is zeer indrukwekkend.

Naast de Semperoper ligt het Koninklijk Paleis. Dit paleis is tegen betaling toegankelijk voor publiek. De tuinen zijn gratis te bezichtigen. De koninklijke juwelen, schatten en schilderijen worden tentoongesteld in het Albertinum. De tentoonstelling van dit moment is ‘Neue Meister’. Dit museum is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur en alleen op dinsdag gesloten.

De Semperoper is niet het enige wat Gottfried Semper heeft ontworpen voor Dresden. In het begin van de negentiende eeuw bouwde hij ook de joodse synagoge. Tijdens de Kristallnacht in 1938 werd deze volledig uitgebrand. Van de 6000 joodse mensen bleven er na de oorlog vijftig over.

De Neue Synagoge. Afbeelding: sethschoen, www.flickr.comDoor de jaren heen groeide de joodse populatie echter. In 2001 begon de bouw van de Neue Synagoge. Deze werd ontworpen door architectenbureau Wandel, Lorch, und Hoefer. Het ontwerp is gebaseerd op de eerste Israëlische tempels en heeft geen ramen.


Barokstad

Aan de andere kant van de Elbe in de Neustadt heb je de Neustädter Markt met het beeld van de Gouden Ruiter. Dit is een beeld van Auguste de Sterke, ofwel de vorst Friedrich August I. Het beeld is verguld in goud. Als kunstwerk betekent het beeld niet veel, echter is het standbeeld het bekendste van de stad. Onder de naam van deze vorst groeide Dresden uit tot een van de mooiste baroksteden van Duitsland.

De Gouden Ruiter. Afbeelding: regr, www.flickr.com

Een straat die nog steeds in het teken staat van barok is de Königstraße. Aan deze winkelstraat staan allemaal huizen met hofjes uit de tijd van de barok.

De enige bergzweefbaan ter wereld is ook in Dresden. Een ritje met deze zweefbaan is zeker de moeite waard. Boven kun je heerlijk een hapje eten en een rondleiding krijgen door de machinekamer van de zweefbaan. Vanaf het hoogste punt heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Elbe.

Een toerist heeft zeker niets te klagen in Dresden. De stad biedt historische gebouwen, musea, maar ook attracties. In Dresden ben je er zelfs trots op om toerist te zijn!

Judith Wieffering zit in de redactie van de Scholierenpagina van het Duitslandweb. Ze zit in 5 VWO van het Dalton Voorburg.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger