Een database vol herinneringen
Duits project verzamelt herinneringen van ooggetuigen
Achtergrond - 18 oktober 2011
Een online-geheugen van de twintigste eeuw in Duitsland, opgebouwd uit duizenden persoonlijke verhalen. Dat moet het project ‘Unsere Geschichte. Das Gedächtnis der Nation’ opleveren. “Niks maakt geschiedenis voor volgende generaties zo levendig als herinneringen van ooggetuigen “, aldus bondspresident Christian Wulff, beschermheer van het project, bij de lancering eerder deze maand.
Historicus Guido Knopp van de ZDF en journalist Hans-Ulrich Jörges van weekblad Stern hebben het project opgezet naar voorbeeld van het Shoah-project van filmregisseur Steven Spielberg, die getuigenissen van slachtoffers van de Holocaust vastlegt. Ze konden putten uit de archieven van de publieke omroep ZDF, die al lange tijd ‘Zeitzeugen-interviews’ verzamelt.
Uiteenlopende herinneringen
‘Das Gedächtnis der Nation’ wil de persoonlijke verhalen van Duitsers in de bewogen twintigste eeuw verzamelen en toegankelijk maken voor volgende generaties. Nu al staan er meer dan 1500 interviews online, afkomstig uit de archieven van de omroep ZDF. Van Maria Meissner bijvoorbeeld, die in 1914 op 3-jarige leeftijd afscheid moest nemen van haar vader en broer die naar het front moesten. Of van Kurt Lutz, die in 1949 op 16-jarige leeftijd werd verdreven uit Tsjechoslowakije en op zoek moest naar een nieuwe woonplaats.
De interviews worden gegroepeerd naar thema of historische gebeurtenis en van context voorzien door een inleidende video. Ooggetuigen vertellen over de popmuziek in de DDR en het levensgevoel in de Bondsrepubliek in de jaren vijftig en zestig, maar ook over de herstelbetalingen aan de Sovjet-Unie in 1945 en de komst van de D-mark in Oost-Duitsland in 1990.
Bekende Duitsers
Naast getuigenissen van gewone burgers doen ook veel bekende Duitsers hun verhaal. Dit materiaal was al beschikbaar omdat de ZDF ooit een programma rondom deze ‘Jahrhundert Zeugen’ heeft gehad. Onder meer Axel Springer van het boulevardblad Bild, Max Adenauer, de zoon van oud-kanselier Konrad Adenauer en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hans-Dietrich Genscher vertellen hun geschiedenis aan de camera.
Iedere Duitser kan meedoen aan het project door zijn verhaal te vertellen voor de camera en toe te voegen aan het YouTube-kanaal Unsere Geschichte. Ook gaat de komende maanden een bus door Duitsland toeren waar mensen naar toe kunnen komen om geïnterviewd te worden.
“De Duitse geschiedenis was dramatisch en treurig, maar ze had ook haar vrolijke momenten. En dat willen we doorspelen aan de toekomstige generaties”, aldus Guido Knopp in een interview met dradio.de. “Het zijn onschatbare en kostbare herinneringen die verloren gaan voor het nageslacht wanneer ze niet behouden worden.”
Reacties
Geen reacties aanwezig