Deutschland Weltmeister?
Hamburgers over het WK

Achtergrond - 1 april 2006

Samen met Jihan ben ik in Hamburg de straat op gegaan om de mensen vragen te stellen over het wereldkampioenschap voetbal dat natuurlijk ook in Hamburg plaats zal vinden. Onze doelgroep bleek uiteindelijk toch wel jongens te zijn. We hebben ook nog andere groepen geprobeerd, maar die leken met allemaal excuses aan te komen. 'Ik heb geen tijd', 'ik heb geen zin', het ongeloofwaardige 'ik kijk geen voetbal' en natuurlijk ook vaak genoeg 'nein'. Gelukkig waren er genoeg anderen die wel even mee wilden werken aan dit interview.

Maar waarom denken zoveel mensen dat het Nederlandse elftal goed is? Volgens Jannis was dit omdat het Nederlandse team goed samenwerkt en omdat de spelers beter zijn. Aristoteles vond dat Nederland meer jonge spelers en talenten heeft, waardoor automatisch het voetbal beter wordt. Toch had zeker niet iedereen een positieve mening over het Nederlandse elftal. Nizar vertelde ons dat Nederland echt nooit zou kunnen winnen. Want voetballen terwijl je stoned bent, dat gaat echt niet.

Letterlijk iedereen heeft als favoriete speler Michael Ballack genoemd. Toen Jannis niet op de naam kon komen van de speler die hij het beste vond, kon ik wel raden dat ook hij Ballack bedoelde. Dat kan betekenen dat Ballack heel goed is, of misschien wel dat de rest van het elftal heel slecht is… Mijn vraag werd daarom later ook veranderd in: wie is de beste speler op Ballack na. Ik heb in totaal nog drie andere namen gehoord, namelijk Kahn, Podolski en Schweinsteiger.

Aristoteles was er ook erg blij mee dat het WK in Duitsland werd gehouden. Vooral voor de economie is het goed, omdat op deze manier veel sportmerken financieel geïnteresseerd zijn. Ook raakt Hamburg bekender, waardoor er misschien meer mensen een stedentrip gaan maken. De supporters die op de wedstrijden afkomen zullen ook veel geld uitgeven en dat is natuurlijk alleen maar goed. Hij verwacht geen overlast te krijgen van feestvierende (of misschien het tegenovergestelde) fans.

Rafaël

Met de kennis over Nederlandse spelers zat het zeker wel goed in Hamburg. Bijna iedereen wist twee of drie spelers te noemen. Meest genoemd was toch echt wel Rafaël van der Vaart. Logisch aangezien hij bij HSV speelt. Boulahrouz werd daarom ook genoemd, al dachten een paar mensen dat hij uit België kwam. De winnaars van het ‘Nederlandse spelers opnoemen’ waren duidelijk Christoph en Lukas. Zij wisten er in totaal elf (!) te noemen. Hun lijst bestond uit Van der Vaart, De Jong, Van Nistelrooy, Makaay, Van der Sar, Robben, Stam, Van Bronckhorst, Seedorf, Boulahrouz en Davids. Maar ook drie andere mensen die we hadden ondervraagd, Habib, Dursun en Harun gaven toe dat ze eigenlijk meer spelers van het Nederlandse team kennen dan van het Duitse team.

De wereldkampioen

Maar wie zal dan wel het WK gaan winnen? Enkelen noemden Duitsland, sommige Nederland maar Brazilië kwam het meest voorbij. De reden die hiervoor gegeven werd, was dat Brazilië vaak wedstrijden wint. Voor de rest liepen de antwoorden erg uiteen en is er niet echt een favoriet te noemen. Voorbeelden van andere landen die genoemd werden zijn Italië, Frankrijk, Tunesië, Argentinië en zelfs Nigeria. En dat laatste is toch wel erg knap voor een land dat niet eens meespeelt. Sommige mensen hadden inderdaad wel erg hoopvolle ideeën. Volgens Habib, Dursun en Harun zou Turkije wereldkampioen worden. Tenminste, als ze gekwalificeerd zouden zijn. Want, zeiden zij, die kwalificatiewedstrijden zeggen helemaal niets over hoe goed een team is.

Oranjegekte

Volgens veel mensen zijn de Nederlandse supporters ook anders dan de Duitse fans. Duitsland kent niet echt iets als de ‘oranjegekte’ die wij schijnen te hebben. Duitse voetbalsupporters zouden minder weten van het fan zijn van een team. Maar dat maakt eigenlijk helemaal niets uit, want volgens het overgrote deel is Hamburg helemaal klaar voor voetbal.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger