Uit
Berlijnse Berichten

Columns - 2 juni 2004

(2 juni 2004) "We zijn allebei al in Berlijn geweest", sprak een goede vriendin van me toen ze haar bezoek aankondigde, "dus we hoeven niet het hele toeristische programma af te werken". Hiermee wilde ze aangeven dat het een ontspannen weekend zou worden. "O, en we willen natuurlijk ook een keertje uit" vulde ze nog aan. "Natuurlijk", antwoordde ik, "genoeg te doen hier".

van Katja Geelhoed

Bij het betreden van het 'verenigingsterrein' van de Bötzow-Brauerei krijg je een vermoeden waarom voor de verenigingsconstructie is gekozen en waarom op het tijdelijke lidmaatschapskaartje staat: "betreden op eigen risico". Steile stenen trappen, vochtige donkere kelders, een doolhof van gangen voor je de eerste zaal bereikt waar gedanst wordt. Een overweldigende locatie, maar er schiet toch even door je heen: laat hier geen brand uitbreken.

De Bötzow-Brauerei had veel vrienden deze zaterdagavond, waaronder ook Daniel Brühl, de hoofdrolspeler uit de kaskraker Goodbye Lenin. Het gaf een goed gevoel samen met Daniel Brühl vriend van de Bötzow-Brauerei te zijn. Ondanks de hoge temperaturen en de hoge vochtigheidsgraad in het gebouw, feestten de vrienden tot diep in de nacht en omdat wij nu eenmaal geen spelbreker wilden zijn feestten wij mee. Bij het verlaten van het pand scheen de zon weer in de Fernsehturm. En op weg naar huis realiseerde ik me hoe vermoeiend een ontspannen weekend kan zijn.

Katja Geelhoed is historica en woont sinds een jaar in Berlijn. Zij is de vaste columniste van het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger