Keep in touch with the Dutch!
Interview met Consul-Generaal mr. T. Halff

Achtergrond - 1 april 2006

Tijdens ons bezoek aan Hamburg, werden we vriendelijk ontvangen op het consulaat door mevrouw Saris, assistente van de Consul-Generaal, en we kregen een rondleiding door het hele gebouw waarbij we ook haar ergonomisch verantwoorde bureaustoel mochten uitproberen! Aansluitend had ik de eer de Consul-Generaal ter plekke, oftewel 'Chef de Poste', mr. T. Halff te interviewen over werk en leven in Noord- Duitsland.

Het is als consul wel mogelijk om je in te schrijven voor een bepaalde plaats, maar het is niet de bedoeling dat je telkens dezelfde soort landen (bijv. West-Europese) kiest. Als je te horen krijgt naar welk land je wordt overgeplaatst, krijg je eerst nog veel tijd om je in dat land te verdiepen en moet je een uitgebreid programma volgen. Meneer Halff vindt dat heel normaal want je moet je immers goed kunnen inzetten voor Nederland, hiervoor moet je je ook kunnen aanpassen aan het land waar je consul bent.

Over de inburgeringstoets denkt meneer Halff dan ook zeer positief, want dit vindt hij zeer belangrijk voor de integratie. Als je uit een land buiten de EU komt en in een ander land in de EU wil gaan wonen, ook zonder daar specifiek te gaan werken, moet je toch wel wat van dat land weten. Je moet ook het recht van dat land respecteren en hieraan kan het Nederlandse consulaat dus niets veranderen. Zo komt iemand dus wel eens in de gevangenis terecht, omdat de wet anders is dan in Nederland, maar gelukkig heb je hier in Duitsland nauwelijks last van.

Over gedetineerden gesproken: die kunnen geholpen worden door het consulaat met zaken als een advocaat regelen, familie bellen, schone kleren, maar tegen het rechtssysteem valt niets in te brengen. De gedetineerden, meestal drugshandelaars, worden minstens twee keer per jaar bezocht. Dit werk wordt verricht door Nederlandse vrijwilligers die zich hebben opgegeven bij het consulaat.

Aan het consul zijn kleven dus ook minder leuke zaken en veel geregel, maar meneer Halff vindt het werk nog steeds heel prettig en hoopt er nog lang mee door te gaan. Want het is afwisselend en je komt telkens met een nieuwe cultuur in aanraking en toch blijf je Nederlander! Aan het eind van het interview kreeg ik van meneer Halff een Nederlandse tulpenparaplu cadeau; het was slecht weer in Hamburg en dus was deze direct goed bruikbaar. Zo maakte hij mij ook een beetje vertegenwoordiger van Nederland in Hamburg!

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger