Nieuw regietalent
Duitse regisseurs

Achtergrond - 1 februari 2006

Fatih Akin

Sinds 'Lola rennt' is 'Tom Tykwer één van de grootste namen in de Duitse filmbusiness. Zijn productiemaatschappij, X Filme Creative Pool, boekt internationale successen. 'Lola rennt' was buiten Duitsland ook een groot succes en de film 'Heaven', met onder ander Cate Blanchett in de hoofdrol, is de eerste van een trilogie in het Engels. Tykwer was vaak in het nieuws vanwege zijn relatie met Franka Potente, die in veel van zijn films de vrouwelijke hoofdrol speelde. Ze zijn overigens niet meer bij elkaar.
In Tykwers films staat vaak het lot en het toeval centraal. Lola ('Lola rennt') is de speelbal van het toeval in de twintig minuten die ze heeft om haar vriendje te redden, Sissi ('Der Krieger + die Kaiserin') ontmoet door toeval haar prins op het witte paard, Phillipa's ('Heaven') noodlot maakt haar in plaats van een heldin een terroriste.
Tom Tykwer heeft in de afgelopen jaren bewezen dat er nog altijd een hoop moois uit Duitsland komt en dat de toekomst er hoopvol uitziet voor de Duitse film.

Wolfgang Becker

De in 1954 geboren regisseur Wolfgang Becker had in 2003 groot succes met de hartverwarmende film 'Goodbye Lenin'. Het was pas zijn derde film, maar de films die hij maakt zijn stuk voor stuk juweeltjes. In 1988 maakte hij zijn debuut met 'Schmetterlinge', zijn afstudeerproject aan de Deutsche Film- und Fernsehakademie. Daarna draaide hij een aflevering voor de - ook in Nederland uitgezonden en geprezen - Krimi 'Tatort'. De documentaire 'Kinderspiele', die voor de televisie was bedoeld, werd ook in de bioscopen gedraaid.
In 1994 richtte hij met onder andere Tom Tykwer de productiemaatschappij X Filme Creative Pool op. Beckers eerste grote film en het eerste succes voor de jonge productiemaatschappij was 'Das Leben ist eine Baustelle' uit 1997. De film werd overladen met prijzen. Het is een grootstedelijk liefdesverhaal, dat door het goede acteerwerk boven het gemiddelde werd uitgetrokken.
'Goodbye Lenin', zijn laatste project, behaalde vrijwel onmiddelijk allerlei prijzen, zoals de Deutsche Filmpreis. Niet alleen Becker won er één voor zijn regie, maar ook hoofdrolspeler Daniel Brühl voor zijn acteerwerk. Wat Becker doet, doet Becker dus goed.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger