Helden van het witte doek
Duitse filmsterren

Achtergrond - 1 februari 2006

Franka Potente

Matthias Schweighöfer: de 22-jarige Matthias staat bij de Bravo-lezeressen al bekend als 'Schweigi'. Hij begon in 1997 met acteren in tv-films. In 2000 speelde hij voor het eerst mee in een echte speelfilm, 'Freunde'. Daarna volgden rollen in de populaire tv-serie 'Tatort' en in veel films. De echte doorbraak kwam echter toen hij de hoofdrol kreeg in 'Soloalbum', de verfilming van de gelijknamige roman van Benjamin von Stuckrad-Barre. 

Vraag een willekeurige Duitse persoon van het vrouwelijke geslacht naar haar favoriete Duitse acteur en negen van de tien keer antwoordt ze met een diepe zucht: Til Schweiger. Helaas dames! De man is al heel lang gelukkig getrouwd en vader van vier leuke kindertjes. Bovendien is hij inmiddels al weer 39!
Til Schweiger, die ooit leraar wilde worden, draait al weer een tijdje mee. Na drie jaar op de toneelschool van Keulen begint hij in 1989 bij verschillende toneelgezelschappen te spelen. Hij wordt pas echt een ster als hij in 1991 gecast wordt voor de populaire soap 'Lindenstraße'. In hetzelfde jaar mag hij in zijn eerste bioscoopfilm spelen. De cultfilm 'Manta Manta' gaat over Schweigers Opel Manta en een spannende race. De film was een hit en Schweiger werd een Promi (Duits woord voor BN'er).
Drie jaar later speelt Schweiger in de kaskraker 'Der bewegte Mann', waardoor hij definitief doorbreekt en niet meer stuk kan bij het Duitse publiek. Alles wat hij daarna aanraakt, verandert in goud, zo lijkt het wel. In 'Knocking on Heaven's Door', een spannende roadmovie, laat Schweiger voor het eerst zien dat hij meer kan dan in komedies spelen. In de film, die wederom door enorm veel Duitsers werd bezocht, speelt hij een terminaal patiënt, die samen met een andere dodelijk zieke man het ziekenhuis ontvlucht om hun laatste dromen uit te laten komen. Dit laat de wet echter niet toe. Schweiger schreef mee aan het draaiboek en was co-producent van de film. Daarna volgden nog meer legendarische rollen in onder meer 'Das Superweib', 'Männerpension' en 'DIe Halbstärken'.
Zijn eerste Hollywood-film, 'The Replacement Killers', is niet echt een blockbuster geworden. Toch was Sylvester Stallone onder de indruk en gaf Schweiger een belangrijke rol in zijn film 'Driven'. Ook was hij te zien als de slechterik in de nieuwe Lara Croftfilm, 'Tomb Raider - The Cradle of Life'. Daarmee heeft hij een aardige voet tussen de deur van Hollywood en krijgen we vast nog meer van hem te zien.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger