Van 'Sonnenallee' tot 'Ballermann'
De Duitse film

Achtergrond - 1 februari 2006

De Duitse geschiedenis verfilmd
Een centraal thema in Duitse films is het verleden van het land. Over de Duitse geschiedenis zijn natuurlijk al honderden films gemaakt en niet alleen in Duitsland. De gebeurtenissen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de periode daartussen zijn al decennialang een dankbaar onderwerp voor films en tv-series, die in de hele wereld gemaakt worden. In Duitsland duurde het een tijd voordat men het nazi-tijdperk als onderwerp voor een film durfde te gebruiken. Films over de DDR werden wel al gauw na de vereniging van Oost- en West-Duitsland gemaakt. Deze zijn aanzienlijk luchtiger van toon. Vaak zijn het komedies waarin het leven in de DDR genuanceerd wordt onder het motto "De Wessi's moeten niet denken dat het veertig jaar lang alleen maar kommer en kwel was in de DDR".

Duitsland was één van de eerste landen met een grote en internationaal gerenommeerde filmindustrie. Al in de jaren twintig van de vorige eeuw waren Duitse films, 
acteurs en regisseurs wereldberoemd. Denk aan 'Metropolis', Marlène Dietrich en Ernst Lubisch. Maar de Duitse films van nu zijn buiten Duitsland minder bekend. Dat is wel jammer, want er zitten echte juweeltjes tussen. We geven een overzicht van de films, die de afgelopen jaren in Duitsland zijn gemaakt. Daarnaast bekijken we welke acteurs en regisseurs momenteel in the picture zijn. Sommige hebben het zelfs tot Hollywood geschopt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger