Duitse Kinohits
Achtergrond - 1 februari 2006Der Untergang
Een andere, bekende film over de DDR is 'Sonnenallee' (1999) van regisseur Leander Haußmann. De straat Sonnenallee ligt deels in West- en deels in Oost-Berlijn. Dat is voor de jongeren aan de kortere Oost-kant behoorlijk frustrerend. Het had een haar gescheeld of ze waren een paar meter westelijker geboren en hadden een heel ander leven geleid. Zij kunnen alleen maar dromen van wat de West-Berlijnse leeftijdsgenoten kunnen doen en kopen, zoals naar een leuke discotheek gaan en platen kopen van de Rolling Stones. Die albums zijn namelijk in Oost-Duitsland verboden en alleen met de grootste moeite verkrijgbaar. De West-Duitsers kunnen ondertussen op een uitkijkplatform bij de Berlijnse Muur 'Ossi kijken', wat inhoudt staren naar de Oost-Duitsers en zeggen dat ze zo zielig zijn. In de film staat de vriendschap van Micha en Michael centraal. Samen met nog een paar andere vrienden vertegenwoordigen ze de typische hanggroepjeugd, die zich zoveel mogelijk van het DDR-systeem probeert te distantiëren. Ze hebben niet zoveel met het partijmotto "Wer die Partei beleidigt, beleidigt die DDR. Wer die DDR beleidigt ist gegen den Frieden. Wer gegen den Frieden ist, muß bekämpft werden." Totdat ze de realiteit van de DDR wel onder ogen moeten zien.
Lola rennt
Een film die miljoenen Duitsers naar de bioscoop trok, was 'Lola rennt' (1998). De film is zelfs tot ver over de Duitse landsgrenzen beroemd geworden. De hoofdrolspeelster, Franka Potente, heeft er behoorlijke faam mee verworven. Ze speelde daarna onder andere in de remake van 'The Bourne Identity' met Matt Damon en 'Blow' met Johnny Depp. De regisseur van 'Lola rennt', Tom Tykwer, heeft de film ook geen windeieren gelegd. Hij had daarna nog succes met 'Der Krieger + die Kaiserin', waar Franka Potente ook de hoofdrol in speelde, en 'Heaven' met Cate Blanchett en Giovanni Ribisi. In Amerika was 'Lola rennt' één van de meest bekeken buitenlandse films van het jaar. De film valt vooral op door de enorme snelheid: Lola moet binnen twintig minuten door heel Berlijn rennen om het leven van haar vriendje te redden. Om dat realistisch over te brengen, wisselen de shots elkaar heel snel af en is de soundtrack gevuld met ultrasnelle beats. Opvallend is dat de film op drie verschillende manieren eindigt. De film won prijzen in binnen- en buitenland en de namen van Potente en Tykwer waren gevestigd.
Jenseits der Stille
De film 'Comedian Harmonists' (1997) vertelt het waargebeurde verhaal van een populaire Duitse a capella-zanggroep uit de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. "Wenn wir uns nicht hätten trennen müssen, wir wären heute noch bekannter als die Beatles." Dit is een uitspraak van Roman Cycowski, de laatst overleden Comedian Harmonist en er zijn heel veel mensen, die hem daarin gelijk geven. Voor het buitengewone verhaal, dat zich niet in een paar zinnen laat samenvatten, kun je terecht op de site van de film. 'Comedian Harmonists' is een film over vriendschap, hoogmoed, wanhoop, ongeloof en mooie muziek. Door de tussenkomst van Hitler en de jodenvervolging moesten de drie joodse leden de groep verlaten, waardoor er een voortijdig einde kwam aan het succesvolle ensemble, dat zelfs al in Amerika op tournee was geweest en in korte tijd een enorm fortuin had vergaard. De film over 'de eerste boyband van de wereld' trok een enorm aantal mensen naar de bioscoop. De cd met de soundtrack van de film vloog over de toonbank en de acteurs, die allemaal goed konden zingen, traden in verschillende tv-programma's als de Comedian Harmonists op.
Das Boot
Het genre van de B-film is in Duitsland ook niet onbekend. Wie tergend slechte films wil zien, vooral zogenaamde komedies, kan altijd bij de oosterburen terecht. Een mooi voorbeeld daarvan is de rolprent 'Der letzte Lude'. Andy zou graag souteneur (pooier, Lude in het Duits) zijn, maar daar is hij eigenlijk te dom voor. Als hij voor de echte Albanese pooier Slobo een oogje moet houden op diens vriendin Anica, raakt hij - hoe onverwacht - tot z'n nek in de problemen.
Al jaren probeert Otto Waalkes de Duitse natie met zijn grappen en grollen te vermaken en met veel succes. Het personage dat hij in de films 'Otto -der Film', 'Otto- Der Neue Film', 'Otto - Der Liebesfilm', 'Otto - Der katastrophenfilm' neerzet, heet - hoe kan het ook anders - Otto. Grappig detail is dat men er niet helemaal zeker van is of de reeks autobiografisch is. Hij wordt gezien als de eerste Duitse stand up-comedian naar Amerikaans model. Hij werd rijk en beroemd met zijn optredens, boeken, strips ( 'Die Ottifanten') platen en tv-shows.
Eens in de zoveel tijd komt er een nieuwe versie van de tekenfilm 'Werner' uit, zoals op dit moment ''Werner - Gekotzt wird später'. Werner is een mannetje uit Noord-Duitsland, waar een of ander raar taaltje wordt gesproken. Hij houdt zich voornamelijk bezig met drinken - in grote hoeveelheden -, lastigvallen van dames en rijden op zijn stoere chopper.
'Ballermann'... Wat moet je daar nou over zeggen? Bier zuipen met emmers tegelijk, vrouwen in bikini's van schunnig commentaar voorzien, de beest uithangen en het bioscooppubliek - afgezien van de mensen die het cult vinden - vervelen, daar komt het ongeveer op neer. De spanningsboog en een verhaallijn ontbreken. Dit alles speelt zich af op het bij Duitsers zeer geliefde eiland in de Middellandse Zee, Mallorca. Er is sprake van een zeker sneeuwbaleffect: de makers van de 'Ballermann'-films reageerden op de grote populariteit van Mallorca onder de Duitsers, maar door de films gaan er nog meer Duitsers naar Mallorca.
Reacties
Geen reacties aanwezig