Europese Unie & internationale veiligheid

Achtergrond - 14 september 2006

Europese integratie en internationale veiligheid spelen tijdens de verkiezingen een ondergeschikte rol aan thema's als werkgelegenheid, onderwijs en immigratie. De betrekkelijk geringe aandacht waarin de Europese Unie (EU) zich mag verheugen, weerspiegelt het gebrek aan interesse en betrokkenheid van de Duitse bevolking bij het proces van de Europese integratie. Voor veel inwoners van de Bondsrepubliek is het proces van Europese eenwording iets dat zich letterlijk en figuurlijk ver van hun bed afspeelt. Overigens vormt Duitsland in dit opzicht allesbehalve een uitzondering: praktisch alle lidstaten van de EU kampen met een gebrek aan identificatie van hun burgers met het Europese besluitvormingsproces.

Bündnis 90/Die Grünen is voor uitbreiding van de Europese Unie. De nieuwe lidstaten moeten in 2004 kunnen deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Omwille van de internationale conflictbeheersing moeten de competenties van het Europese Parlement, de Europese Commissie en de Verenigde Naties worden uitgebreid. Internationale inzet van de Bundeswehr moet afhankelijk zijn van een VN-mandaat. De Bundeswehr moet worden gemoderniseerd door het leger te reduceren tot 200.000 man en de dienstplicht af te schaffen, ten gunste van een professioneel leger. De EU moet een actieve ontwapeningspolitiek voeren.

CDU/CSU

De SPD streeft ernaar dat de inwoners van de nieuwe lidstaten van de EU in 2004 kunnen deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. De exportsubsidies voor landbouwproducten die leiden tot oneerlijke concurrentie met ontwikkelingslanden, moeten worden afgeschaft. Het vrije verkeer van werknemers binnen de EU moet na de uitbreiding tijdelijk worden gereguleerd. Het budget voor ontwikkelingshulp moet worden verhoogd. Rusland mag lid worden van de Wereld Handels Organisatie. Een modernisering van de Bundeswehr moet worden gecombineerd met de handhaving van de dienstplicht.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger