Kennis van de Europese Unie

Achtergrond - 1 december 2005

De volgende vier hoofdstukken over de Europese Unie vormen een centraal punt in het onderzoek. Op welke manier kijken Turkse jongeren aan tegen de Europese Unie, en verschilt deze houding van die van autochtone en andere allochtone leeftijdsgenoten in Nederland en in Duitsland? Een aantal aspecten die de houding ten aanzien van de Europese Unie bepalen kwamen aan bod, in dit hoofdstuk is dat de kennis van jongeren over de EU.

Om een globale indruk te krijgen van de kennis van jongeren over de Europese Unie werden drie vragen gesteld aan de jongeren. Kun je twee landen noemen die dit jaar zijn toegetreden tot de Europese Unie? In welke stad is het Europees parlement gevestigd? Wordt in alle landen van de Europese Unie met de euro betaald? De laatste vraag was met ja of nee te beantwoorden.

Globaal

Met name de autochtone jongeren in Nederland weten aardig wat van de Europese Unie, 42 procent beantwoordt alle vragen goed. Ook autochtone jongeren in Duitsland scoren aardig. Tussen Turkse jongeren in Nederland en Duitsland is er een verschil te zien: in Nederland weten zij vrij veel van de Europese Unie, meer dan andere allochtone leeftijdsgenoten. In Duitsland weten Turkse jongeren minder vragen goed te beantwoorden, en scoren andere allochtonen juist wat hoger.

Figuur 5.1 Score op de kennisvragen, waarmee vier punten te behalen was bij uitsluitend correcte antwoorden; één punt per goed genoemde nieuwe lidstaat, één punt voor de residentiestad, één punt voor de euro.

Afzonderlijke vragen

In Duitsland zijn de jongeren met name beter op de hoogte van de toegetreden landen, in Nederland weten de jongeren meer over de euro en de 'hoofdstad' van de Europese Unie. Overigens weet ruim 80 procent van alle jongeren in Nederland en Duitsland tenminste één vraag goed te beantwoorden.

Figuur 5.2 Kennis in een overzicht: Welke lidstaten traden in mei toe tot de EU? Deel van de jongeren dat twee landen goed heeft, en het deel dat geen van de landen kan noemen.










In Nederland weten de jongeren aanzienlijk vaker in welke steden het Europees parlement zetelt, de officieuze hoofdsteden van de Europese Unie. Van de Turkse en autochtone jongeren in Nederland noemt ruim 70 procent Brussel of Straatsburg. Bij de andere allochtone jongeren in Nederland is dit ongeveer 50 procent. In Duitsland weet echter slechts 25 procent van de Turkse jongeren Brussel of Straatburg te noemen. Andere allochtone en autochtone jongeren scoren niet veel hoger met ruim 40 procent.

Ook als het gaat om de kennis van jongeren over de euro, scoort Nederland gemiddeld beter. Bijna 70 procent van de Nederlandse jongeren weet dat niet in alle landen van de Europese Unie met de euro wordt betaald. In Duitsland zijn andere allochtone jongeren hiervan het beste op de hoogte, maar deze groep vormt nog altijd minder dan 60 procent.

Reacties

daniel janssen - 1 februari 2017 18:50

Beste,
Ik zou heel graag het onderzoek willen lezen voor mijn eigen scriptieonderzoek. Op deze pagina's worden de tabellen enz. niet weergegeven. Kan dat anders? Kunt u het sturen?

bij voorbaat dank

Reageer
Wiebke Pittlik daniel janssen - 6 februari 2017 17:00

Beste Daniel, het onderzoek staat hier online: https://duitslandinstituut.nl/assets/hippo_binaries/assets/Thema/Turkse_jongeren/Onderzoek/onderzoek_opgemaakt_def.pdf?v=1

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger