Familiepolitiek

Achtergrond - 14 september 2006

Hoewel alle partijen het eens zijn over de dringende noodzaak van maatregelen om het grootbrengen van kinderen vooral financieel aantrekkelijker te maken dan nu het geval is, verschillen zij van mening over de precieze invulling van deze maatregelen. Het debat over familiepolitiek spitst zich toe op de vraag, in hoeverre de voorstellen voor het stimuleren van het geboortecijfer afgestemd moeten worden op de mogelijkheid werk te combineren met het opvoeden van kinderen. De CDU/CSU, de partij die het onderwerp op de politieke agenda heeft gezet, wil de bevolkingsgroei bevorderen door gezinnen directe, financiële voordelen in het vooruitzicht te stellen wanneer zij kinderen krijgen. De partij wil de huidige, afzonderlijke systemen van kinderbijslag en Erziehungsgeld, een bedrag dat ouders ontvangen voor kinderen tot twee jaar, vervangen door een systeem van zogenaamd Familiengeld. Dit systeem voegt de kinderbijslag en het Erziehungsgeld samen en voorziet in een forse verhoging van de toelage die ouders ontvangen voor hun kinderen. Met het voorstel om ouders direct een bedrag per kind uit te betalen, is de CDU/CSU de enige partij die vasthoudt aan de scheiding tussen familiepolitiek en de arbeidsmarkt. Volgens critici is dit plan, dat ongeveer 25 miljard euro moet gaan kosten, niet te financieren.

De overige partijen hopen gezinnen te stimuleren tot het grootbrengen van kinderen door de mogelijkheden om werk te combineren met het opvoeden van kinderen, te verbeteren. Zowel de regeringspartijen SPD en Bündnis 90/Die Grünen, als de oppositiepartijen FDP en PDS, willen de mogelijkheden voor kinderopvang uitbreiden en de arbeidsvoorwaarden voor werknemers met kinderen aantrekkelijker maken, bijvoorbeeld door het systeem van ouderschapsverlof te flexibiliseren.

Bündnis 90/Die Grünen

Bündnis 90/Die Grünen wil dat het bezoek van een kinderdagverblijf kostenvrij wordt. Alleenstaande, werkende ouders moeten bovendien worden gesteund door de kosten van de opvoeding gedeeltelijk aftrekbaar te maken van de belasting. De kinderbijslag moet worden verhoogd tot ongeveer 200 euro per maand; voor minder draagkrachtige gezinnen kan daar maximaal 100 euro per kind per maand bijkomen.

CDU/CSU

De SPD voorziet middels haar plan 'Zukunft, Bildung und Betreuung' de komende vier jaar in een miljard euro per jaar voor de uitbreiding van kinderopvanggelegenheden. De kinderbijslag moet worden verhoogd van 154 euro tot 200 euro per maand. Het ouderschapsverlof moet verdeeld over een periode van maximaal acht jaar opgenomen kunnen worden. Het percentage van kinderopvangkosten dat werknemers met kinderen van de belasting kunnen aftrekken, moet worden verhoogd.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger