Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Veel besmettingen door Querdenken-demonstraties

Kort nieuws - 10 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De massale demonstraties in november van de Duitse Querdenken-beweging, die zich verzet tegen de coronamaatregelen, hebben voor veel extra besmettingen gezorgd. Dat concluderen onderzoekers van economisch onderzoeksinstituut ZEW in Mannheim en de Humboldt Universiteit in Berlijn.

In de studie wordt onderzocht wat de invloed is van zogenoemde corona-ontkenners op verspreiding van het virus. Daarvoor zijn onder meer de gevolgen van de demonstratie op 7 november in Leipzig en op 18 november in Berlijn geanalyseerd.

Onderzocht is bijvoorbeeld het aantal besmettingen in de districten (Landkreise) van waaruit busreizen naar de demonstraties werden georganiseerd. In deze districten steeg volgens de onderzoekers het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen duidelijk sterker dan in de districten van waaruit geen bussen naar de demonstraties vertrokken. Bij de demonstratie in Leipzig zijn volgens het onderzoek honderden bussen gezien, die demonstranten uit het hele land aanvoerden. De demonstranten hielden zich niet aan afstands- en hygiënemaatregelen, wat de kans op besmetting en verspreiding vergrootte.

De onderzoekers concluderen dat naar schatting 16.000 tot 21.000 besmettingen voorkomen hadden kunnen worden als de demonstraties waren afgezegd. "Deze uitkomst toont de gezondheidsschade van het toestaan van demonstraties van Covid-19-ontkenners zonder afgedwongen afstands- en hygiënemaatregelen. Bovendien laten de uitkomsten zien hoe vrijheidsrechten botsen met de belangen van de volksgezondheid", is te lezen in de conclusie van het onderzoek. Lees de studie (engels)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger