Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verklaart Nederland tot hoogrisicogebied: test verplicht

Kort nieuws - 4 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Robert Koch Instituut RKI, het Duitse equivalent van het RIVM, heeft Nederland op de lijst van Hochinzidenzgebiete gezet, gebieden waar veel coronabesmettingen voorkomen. Dat betekent dat reizigers uit Nederland vanaf dinsdag een negatieve test bij zich moeten hebben als ze naar Duitsland reizen. (Geactualiseerd/aangevuld op 8 april 2021)

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vermeldt op zijn site dat Nederland vanaf dinsdag 6 april geldt als gebied met een bijzonder hoog infectierisico (Hochinzidenzgebiet). Het aantal besmettingen in Nederland overschrijdt de door Duitsland aangehouden grens van 200 per 100.000 inwoners per zeven dagen (7-Tage-Inzidenz). 

Reizigers uit Nederland moeten daarom vanaf dinsdag een negatieve coronatest bij zich hebben als ze Duitsland binnen komen, die niet ouder mag zijn dan 48 uuren moet zijn afgenomen door bevoegd personeel. Dit geldt in de aan Nederland grenzende deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen ook voor het zogenoemde klein grensverkeer (mensen die korter dan 24 uur in Duitsland blijven. Zie voor de regels van de overige deelstaten ons overzicht van de Duitse reisregels). De test moet op navraag aan bevoegde instanties kunnen worden getoond. Lees meer bij het RKI en bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken

Lees op de site van het RKI waar tests aan moeten voldoen

Uitzonderingen op de testplicht gelden voor transitverkeer en transporteurs die minder dan 72 uur in Duitsland blijven.

Mensen die voor werk of studie in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen moeten zijn, of er een partner, ouders of kinderen bezoeken, moeten ook een negatieve test bij zich hebben. Als ze meerdere keren per week de grens moeten oversteken, is hun test 72 uur geldig. In Noordrijn-Westfalen en in Nedersaksen bijvoorbeeld komt het er op neer dat werkenden over de grens twee keer per week moeten worden getest. Dat geldt ook voor mensen die meer dan twee keer per week de grens over steken om een ouder of kind of een partner te bezoeken. Voor hen mag de test dus 72 uur oud zijn in plaats van 48 uur. Grenspendelaars mogen ook direct na aankomst, bijvoorbeeld op hun werkplek, worden getest. Lees ook de verordening voor Hochinzidenzgebiete van NRW en het persbericht van Nedersaksen

Of mensen zich aan de testplicht houden, controleert de politie steekproefsgewijs, laat de deelstaat NRW op zijn site weten. Persbericht Noordrijn-Westfalen in het Nederlands (pdf)

Het is in Duitsland aan de deelstaten de reis-, quarantaine- en testregels uit te voeren. Zij kunnen daarop hun eigen uitzonderingen maken. Lees in ons overzicht van veelgestelde vragen over de reisregels van de verschillende deelstaten

Reacties

Roelie - 5 april 2021 11:51

We hebben woensdag 7 april een uitvaart van mijn schoonvader .(deelstaat Niedersaksen)
Mogen wij daar zonder test en naar toe?

Reageer
Wiebke Pittlik Roelie - 6 april 2021 15:50

Zoals, T. zegt; u zult dan wel een test moeten doen.

T Roelie - 5 april 2021 11:56

De reis er naar toe is geen enkel probleem, maar de test is wel verplicht.Als jullie langer dan 24uur daar verblijven dan moeten jullie je ook online aanmelden.

Denise - 5 april 2021 10:20

In mijn ogen is een recensies bewijs ook de uitslag van het ggd die je op je mobiel kan laten zien. Negatief is negatief naar mijn idee. Elektronisch mocht je namelijk ook iets laten zien heb ik gelezen

Reageer
Wiebke Pittlik Denise - 6 april 2021 15:04

Van RKI: Proof of testing negative may be provided in the form of a medical certificate or test result to confirm the person concerned is not infected with the SARS-CoV-2 coronavirus. The proof is to be provided in paper or electronic form in either English, French or German. In order for the competent public health offices to quickly ascertain whether the minimum criteria have been met, the (rapid) antigen test’s manufacturer details must be provided. Groet, de redactie

Brian Tijhoff - 5 april 2021 09:29

Mijn Duitste vriendin is hier op dit moment. Nu gaat morgen die nieuwe regel in, en moet ze dus een negatieve test laten zien, met verklaring. Iemand enig idee hoe zij die in Nederland gaat krijgen? Hier is dus niets over te vinden..

Wat een beleid zeg. Bizar dit.

Reageer
Wiebke Pittlik Brian Tijhoff - 6 april 2021 15:48

In de grensstreek zijn op diverse plekken commerciële testcentra waar u zo'n test kunt laten doen. Of de test van de GGD wordt geaccepteerd is ons op dit moment niet duidelijk. Groet, de redactie

Esther Brian Tijhoff - 6 april 2021 14:16

De uitslag van de GGD op je telefoon, als je inlogt met DigiD, kun je ook in het engels tonen. Rechtsbovenin het beeldscherm staat NL of EN.

F Brian Tijhoff - 5 april 2021 23:35

De GGD geeft geen testuitslag in het Duits Engels of Frans mee, daarmee is een GGD uitslag niet geldig.
Waar wel te krijgen? Zelf helaas ook nog niet kunnen vinden

Rick Brian Tijhoff - 5 april 2021 23:09

Heb laatst een Poolse vriendin gewoon via de ggd een kunnen laten doen.
Gewoon bellen en afspraak maken

T Brian Tijhoff - 5 april 2021 11:58

Ook voor haar geld dan een testplicht.

Jan-Joris van den Belt - 5 april 2021 07:26

Ik rijd op een taxi in het grensgebied bij Nijmegen. Het is voor mijn bedrijf veel voordeliger sommige stukken af te snijden om over Duits grondgebied te rijden. Ik en mijn passagiers stappen niet uit of in als ik in Duitsland ben. Valt dit onder de uitzonderingen?

Reageer
Wiebke Pittlik Jan-Joris van den Belt - 6 april 2021 14:55

Dit valt voor zover wij kunnen nagaan onder transitverkeer, kortste weg, geen tussenstops. Transitverkeer is uitgezonderd van de test- en quarantaineplicht. Groet, de redactie

F Jan-Joris van den Belt - 5 april 2021 23:38

Met T eens, voorlopig omrijden of testen.... Het gaat niet om het niet uitstappen maar om het land inrijden.

Martine O Jan-Joris van den Belt - 5 april 2021 16:16

Daar ben ik ook benieuwd naar. Ik moet soms ook door duitsland maar stap dan inderdaad ook niet uit. Ik woon 500 meter van de grens dus kan bijna niet voorkomen soms een stukje Duitsland op mijn route mee te pakken zonder dat de bestemming Duitsland is.

T Jan-Joris van den Belt - 5 april 2021 14:48

Ik denk dat voorlopig beter is de weg eventjes niet af te snijden.Het is helaas niet anders.

Wouter - 5 april 2021 07:24

Ik zou woensdag een auto ophalen net over de grens met een collega. Valt dit onder Transport ? Ik kom er niet meer uit.

Reageer
T Wouter - 5 april 2021 12:00

Als het particulier is wel. Als het een strikt zakelijk transport is dienen alle personen een werkgeversverklaring bij zich te hebben.

T Wouter - 5 april 2021 11:46

mocht het strikt zakelijk zijn en alle personen hebben een werkgeversverklaring dan zal het geen probleem zijn.

Knuitje - 5 april 2021 06:53

Ik ga 1x per week 1 km de grens over om planten in de te kopen op de veiling ... snap helemaal niks meer van de regeles. Val ik onder transport? Dan hoef ik niks als ik kort in duitsland ben... val ik onder werken over de grens??dan moet ik test van max 72 uur oud hebben ...
Maar waar val ik onder dan??

Dinsdag op woensdag nacht rij ik iig weer de grens over... de gok maar nemen??.ik weet het niet meer.

Reageer
T Knuitje - 5 april 2021 12:06

Tja, wat is het? Doe je enkel de inkoop of tevens het transport ? Bij enkel inkoop zul je je inderdaad 1x per 72 uur moeten laten testen. Maar als je de planten tevens transporteert dan val je natuurlijk onder zakelijk transport en dan hoef je geen test te overleggen. In beide gevallen dien je minimaal je kvk papieren of een werkgeversverklaring bij je te hebben.

Ron - 5 april 2021 01:07

Als je gevaccineerd bent moet je dan toch een test doen ik heb 2 spuiten gehad

Reageer
Ton Theunissen Ron - 5 april 2021 10:27

Ook met de spuit mag je er niet op uit.
Want men weet namelijk nog helemaal niet of iemand die gevaccineerd is niet meer besmettelijk is.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger