Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verklaart Nederland tot hoogrisicogebied: test verplicht

Kort nieuws - 4 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Robert Koch Instituut RKI, het Duitse equivalent van het RIVM, heeft Nederland op de lijst van Hochinzidenzgebiete gezet, gebieden waar veel coronabesmettingen voorkomen. Dat betekent dat reizigers uit Nederland vanaf dinsdag een negatieve test bij zich moeten hebben als ze naar Duitsland reizen. (Geactualiseerd/aangevuld op 8 april 2021)

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vermeldt op zijn site dat Nederland vanaf dinsdag 6 april geldt als gebied met een bijzonder hoog infectierisico (Hochinzidenzgebiet). Het aantal besmettingen in Nederland overschrijdt de door Duitsland aangehouden grens van 200 per 100.000 inwoners per zeven dagen (7-Tage-Inzidenz). 

Reizigers uit Nederland moeten daarom vanaf dinsdag een negatieve coronatest bij zich hebben als ze Duitsland binnen komen, die niet ouder mag zijn dan 48 uuren moet zijn afgenomen door bevoegd personeel. Dit geldt in de aan Nederland grenzende deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen ook voor het zogenoemde klein grensverkeer (mensen die korter dan 24 uur in Duitsland blijven. Zie voor de regels van de overige deelstaten ons overzicht van de Duitse reisregels). De test moet op navraag aan bevoegde instanties kunnen worden getoond. Lees meer bij het RKI en bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken

Lees op de site van het RKI waar tests aan moeten voldoen

Uitzonderingen op de testplicht gelden voor transitverkeer en transporteurs die minder dan 72 uur in Duitsland blijven.

Mensen die voor werk of studie in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen moeten zijn, of er een partner, ouders of kinderen bezoeken, moeten ook een negatieve test bij zich hebben. Als ze meerdere keren per week de grens moeten oversteken, is hun test 72 uur geldig. In Noordrijn-Westfalen en in Nedersaksen bijvoorbeeld komt het er op neer dat werkenden over de grens twee keer per week moeten worden getest. Dat geldt ook voor mensen die meer dan twee keer per week de grens over steken om een ouder of kind of een partner te bezoeken. Voor hen mag de test dus 72 uur oud zijn in plaats van 48 uur. Grenspendelaars mogen ook direct na aankomst, bijvoorbeeld op hun werkplek, worden getest. Lees ook de verordening voor Hochinzidenzgebiete van NRW en het persbericht van Nedersaksen

Of mensen zich aan de testplicht houden, controleert de politie steekproefsgewijs, laat de deelstaat NRW op zijn site weten. Persbericht Noordrijn-Westfalen in het Nederlands (pdf)

Het is in Duitsland aan de deelstaten de reis-, quarantaine- en testregels uit te voeren. Zij kunnen daarop hun eigen uitzonderingen maken. Lees in ons overzicht van veelgestelde vragen over de reisregels van de verschillende deelstaten

Reacties

Annet - 5 april 2021 14:47

Mag je Duitsland ook niet meer in als je kunt bewijzen dat je het biotech Pfizer vaccin al hebt gehad?

Reageer
Marion Annet - 5 april 2021 15:20

Wat is dan het nut van vaccineren? Vaccineren staat toch hoog op het Duitse prioriteitenlijstje?

T Annet - 5 april 2021 14:54

Iedereen mag Duitsland in, maar wel met een test die niet ouder is dan 48 uur. Er geld GEEN uitzondering voor mensen die gevaccineerd zijn.

Marion - 5 april 2021 14:34

Blijven de Duitsers dan ook in eigen land? Dus niet snel naar Nederland voor de markt, kaasboer of visboer. En ook niet proberen te winkelen, zonder inschrijving. Niet even naar de Nederlandse kust. Laat de Duitse grenspolitie aan de grens eens beginnen om de eigen burgers binnen het land te houden.

Reageer
Vicky Marion - 6 april 2021 10:00

Het geldt voor al het grensverkeer dus ook Duitsers die vanuit Nederland weer naar Duitsland gaan. Je kan je natuurlijk wel afvragen wie de politie eruit gaat pikken. Bij de drugcontroles halen ze ook alleen de auto's met nummerborden uit het Ruhrgebiet eruit. Het is nu slechts speculeren.

Marion Marion - 5 april 2021 15:35

Helemaal mee eens, laat iedereen het gezonde verstand gebruiken. Bij klachten blijf je thuis; je eigen gezondheid en dat van anderen mag je niet in gevaar brengen. Maar om nu verstandige mensen zo te beperken lijkt me niet de juiste keuze.

Bettina Marion - 5 april 2021 15:22

Beste Marion, op het moment staat er kilometers file bij de grens van groesbeek/Wyler van nederlanders die nog even snel de auto willen vol gooien. Gelijk hebben ze maar laten we vooral begrip hebben voor elkaar. Ik woon in Wyler Duitsland en ben een grens pendelaar en moet nu noodgedwongen 2 x per week testen om mijn werk te kunnen doen omdat het aantal corona gevallen in Nederland/gelderland stijgen. Laten we vooral ons gezonde verstand gebruiken en begrip hebben voor elkaar.

J Kiel - 5 april 2021 14:12

Als de GGD geen testresultaten mee geeft betekent het dus dat ik +/- 125€ per week en +/- 500€ per maand kwijt ben aan zelf betaalde snel testen. Dan kun je net zo goed stoppen met werken.mensen die in Duitsland werken kunnen zelf toch ook bedenken dat ze bij eventuele klachten thuis blijven. Met de regels die Duitsland nu gaat hanteren lijkt het wel dat corona van grens tot grens is en dan op houd

Reageer
Petra J Kiel - 5 april 2021 22:52

Het vervelende is: sneltesten , dwz zelftesten, zijn niet geldig. En idd, de ggd geeft geen schriftelijk testbewijs mee. Wij, minn dochter en ik, moeten ons nu eigenlijk iedere 3dg laten testen om ons paard dat net over de grens staat, te kunnen blijven verzorgen.... bv voor morgen krijg ik dat al niet geregeld... ( ik heb wel een bewijs van antistoffen; hoop dat men dat bij eventuele controle uit coulance nu ook ok vindt) Weet iemand de juiste oplossing?

Ms J Kiel - 5 april 2021 19:32

Sneltesten zijn GRATIS bij de GGD.... Mensen lees eens goed en verdiep je ergens in

T J Kiel - 5 april 2021 14:41

Leuker en makkelijker hebben ze het echt niet gemaakt.

Janet - 5 april 2021 13:35

Is een eigen sneltest geldig voor bezoek naar Nederland?

Reageer
Martijn Janet - 6 april 2021 20:13

Snel testen zijn dus niet geldig, het is een commerciële boeven bende. Ik mag niet meer naar mijn vriendin of ik moet betalen! 115,- nu een aanbieding. Echt belachelijk.
Wat een k zooi.

T Janet - 5 april 2021 14:59

Op de terugweg naar Duitsland moet je een officieel testbewijs kunnen overleggen welk niet ouder is dan 48 uur.

Mati - 5 april 2021 13:25

Hallo.
Wat zijn de gevolgen van geen negatieve test bewijs als je gecontroleerd wordt in NRW?

Reageer
T Mati - 5 april 2021 14:28

Boete en quarantaine voor eigen kosten !

Reina - 5 april 2021 13:09

Onze monteurs moeten morgen de grens over om zonwering te plaatsen bij een klant. Moeten zij een testen of valt dit onder transport?

Reageer
Wiebke Pittlik Reina - 6 april 2021 15:39

Vermoedelijk moeten ze zich laten testen. Meer informatie bij de deelstaat waar ze naartoe gaan, of bij de Bundespolizei. Groet, de redactie

Ali - 5 april 2021 13:08

Ik wilde samen met een vriend 2 motoren gaan kopen . We hebben bijde al een dealer met de verkoper .
We verlaten binnen 24 uur duitsland weer .
Wat moeten in dit geval doen qua test en aanmelding ???
Mvg

Reageer
T Ali - 5 april 2021 14:30

Enkel beide verplicht om te laten testen. Aanmelding is alleen verplicht als u langer dan 24 uur verblijft in Duitsland.

Frans Timmermans - 5 april 2021 13:03

Ik moet dinsdag mijn vrouw afzetten bij de helios kliniek in huls voor een chemobehandeling, zij moet ervoor 5 dagen thuis in quarantaine en word in de kliniek getest mag ik mijn vrouw wel afzetten? Ben zelf al gevaccineerd

Reageer
Bettina Frans Timmermans - 5 april 2021 15:27

Beste Frans, het is allemaal wel onduidelijk. Er staat bijv wel vermeld "uitzonderingen" maar wat is dan een uitzondering?. Ik hoop gezien de schrijnende omstandigheden voor jou en je vrouw dat je bijv ook een test mag doen bij de kliniek. Heel veel sterkte gewenst.

T Frans Timmermans - 5 april 2021 14:44

Ik vermoed dat u beide toch eerst een test moet laten doen, u rijd immers Duitsland in , en er zijn bijna geen uitzonderingen ook niet voor mensen die al gevaccineerd zijn.

Luuk - 5 april 2021 12:53

Ik vlieg binnekort vanaf dusseldorf.
Ik zal zelf dan ook een PCR test resultaat bijhebben.
Maar iemand anders brengt mij naar het vliegveld.
Is het enige wat de bestuurder nodig heeft een negatieve test?
Of nog meer? Het is ook puur erheen brengen. Mij afzetten. En ze is weer weg.
Moet ik dit dan ook online aanmelden?

Reageer
T Luuk - 5 april 2021 14:55

Foutje test mag niet ouder zijn dan 48 uur.

T Luuk - 5 april 2021 14:46

De PCR test met bewijs mag niet ouder zijn dan 24 uur, en de bestuurder dient inderdaad ook een test met bewijs van niet ouder dan 24 uur te hebben.

Joyce - 5 april 2021 12:19

Hoe moet we dat doen met de kinderen mijn ouders en schoonouders komen t s morgens om op de kinderen te letten als wij zijn werken zijn maximaal 1.5 uur bij ons moeten zei iedere dag zo'n test gaan doen

Reageer
T Joyce - 5 april 2021 14:32

Klopt helemaal, iedere dag laten testen.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger