Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verklaart Nederland tot hoogrisicogebied: test verplicht

Kort nieuws - 4 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Robert Koch Instituut RKI, het Duitse equivalent van het RIVM, heeft Nederland op de lijst van Hochinzidenzgebiete gezet, gebieden waar veel coronabesmettingen voorkomen. Dat betekent dat reizigers uit Nederland vanaf dinsdag een negatieve test bij zich moeten hebben als ze naar Duitsland reizen. (Geactualiseerd/aangevuld op 8 april 2021)

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vermeldt op zijn site dat Nederland vanaf dinsdag 6 april geldt als gebied met een bijzonder hoog infectierisico (Hochinzidenzgebiet). Het aantal besmettingen in Nederland overschrijdt de door Duitsland aangehouden grens van 200 per 100.000 inwoners per zeven dagen (7-Tage-Inzidenz). 

Reizigers uit Nederland moeten daarom vanaf dinsdag een negatieve coronatest bij zich hebben als ze Duitsland binnen komen, die niet ouder mag zijn dan 48 uuren moet zijn afgenomen door bevoegd personeel. Dit geldt in de aan Nederland grenzende deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen ook voor het zogenoemde klein grensverkeer (mensen die korter dan 24 uur in Duitsland blijven. Zie voor de regels van de overige deelstaten ons overzicht van de Duitse reisregels). De test moet op navraag aan bevoegde instanties kunnen worden getoond. Lees meer bij het RKI en bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken

Lees op de site van het RKI waar tests aan moeten voldoen

Uitzonderingen op de testplicht gelden voor transitverkeer en transporteurs die minder dan 72 uur in Duitsland blijven.

Mensen die voor werk of studie in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen moeten zijn, of er een partner, ouders of kinderen bezoeken, moeten ook een negatieve test bij zich hebben. Als ze meerdere keren per week de grens moeten oversteken, is hun test 72 uur geldig. In Noordrijn-Westfalen en in Nedersaksen bijvoorbeeld komt het er op neer dat werkenden over de grens twee keer per week moeten worden getest. Dat geldt ook voor mensen die meer dan twee keer per week de grens over steken om een ouder of kind of een partner te bezoeken. Voor hen mag de test dus 72 uur oud zijn in plaats van 48 uur. Grenspendelaars mogen ook direct na aankomst, bijvoorbeeld op hun werkplek, worden getest. Lees ook de verordening voor Hochinzidenzgebiete van NRW en het persbericht van Nedersaksen

Of mensen zich aan de testplicht houden, controleert de politie steekproefsgewijs, laat de deelstaat NRW op zijn site weten. Persbericht Noordrijn-Westfalen in het Nederlands (pdf)

Het is in Duitsland aan de deelstaten de reis-, quarantaine- en testregels uit te voeren. Zij kunnen daarop hun eigen uitzonderingen maken. Lees in ons overzicht van veelgestelde vragen over de reisregels van de verschillende deelstaten

Reacties

Ad - 9 april 2021 18:33

Ik hoor en zie niets over personen die gevaccineerd zijn en dan de grens over willen.

Reageer
Wiebke Pittlik Ad - 10 april 2021 12:02

Vooralsnog moeten ook gevaccineerden zich laten testen. Mogelijk worden deze regels in de komende weken aangepast. Groet, de redactie

Jos Hoornstra - 9 april 2021 15:28

Ik ben vanuit Nederland vertegenwoordiger in Duitsland en rij iedere morgen de grens over en in de namiddag weer terug. Dit heb ik afgelopen week iedere dag gedaan. Ik heb wel een werkgeversverklaring bij me. Is dat genoeg?

Reageer
Wiebke Pittlik Jos Hoornstra - 10 april 2021 11:53

Beste Jos, zoals u hierboven kunt lezen, moet u een negatieve test bij u hebben als u de grens over gaat. Nederland geldt als hoogrisicogebied en daarom gelden veel uitzonderingen niet meer. Groet, de redactie

Mandy - 9 april 2021 14:57

Weet iemand of je een negatieve test uitslag nodig hebt als je alleen naar de AirPort in Keulen reist? Kan het er niet helemaal uit halen, de ene site zegt van niet als je binnen 72 uur het land weer verlaat en weer andere sites zeggen dat je het wel nodig hebt.

Reageer
Wiebke Pittlik Mandy - 10 april 2021 11:57

Die 72 uur geldt voor zover wij kunnen overzien alleen voor beroepsmatig transport. Groet, de redactie

C Peters - 9 april 2021 10:44

Hoe zit het met grenswerkers die van Duitsland naar Nederland reizen en terug. Dus in Duitsland woonachtig in Nederland werken. Kom er niet goed achter hoe het zit.

Reageer
Wiebke Pittlik C Peters - 10 april 2021 12:01

Grenswerkers moeten 2 keer per week testen. Groet, de redactie

Johannes - 9 april 2021 08:16

Ik ben gisteren bij Zwartemeer (drenthe) de grens overgegaan en via de A31 naar heinsberg (venlo) gereden en zo ook weer terug.
Ik heb 2x een politieauto gezien die langs de snelweg aan het controleren was, beide keren kwam er geen actie.
Ben over het hele traject (totaal ruim 500 km) 4 Nederlandse personenauto's tegengekomen en dat is nu precies wat de Duitsers willen bereiken.
Ik heb wel begrepen dat de politie bij tankstations en winkels in de grensstreek actiever zijn.

Reageer
Niek Johannes - 9 april 2021 11:12

@Johannes: Heb je misschien een Duits kenteken? ik heb wel het gevoel dat je als niet Duitser (te zien aan het kenteken) eerder wordt gecontroleerd.

Ozlem - 9 april 2021 00:35

Hoi, ik heb 2 minderjarige kinderen die ik morgen moet ophalen in Dusseldorf op het vliegveld heb ik een test nodig?? Voor over de grens? Zo ja, welke test is geldig?

Reageer
Wiebke Pittlik Ozlem - 10 april 2021 11:59

Beste Ozlem, ja daarvoor heeft u een test nodig. Dit mag een sneltest of pcr-test zijn, als hij maar is afgenomen door bevoegd personeel en u de uitslag in het engels kunt tonen, op mobiel of op papier. Groet, de redactie

JF Bleize - 8 april 2021 17:33

Hallo even een vraag, is een zelftest wat ik in Nederland heb gekocht en negatief is, voldoende om Duitsland in te mogen. In nordrijnwestfalen. Sjeng.

Reageer
Wiebke Pittlik JF Bleize - 10 april 2021 12:00

Nee, zelftesten worden niet geaccepteerd. Groet, de redactie

Roel - 8 april 2021 17:03

Weet u wat van toepassing is voor een taxichauffeur die korten dan 24 uur in Duitsland rijdt?

Reageer
Niek - 8 april 2021 14:39

Als je een negatieve Coronatest kunt laten zien, niet ouder dan 72 uur voor mensen met een relatie (partner) over de grens dan kan je 72 uur lang heen en weer reizen. Als je eenmaal in Duitsland bent maakt het niet uit hoe lang je daar blijft. Je hebt pas een nieuwe test nodig als je opnieuw Duitsland uit gaat en weer binnen wilt.

Reageer
Niek Niek - 8 april 2021 17:37

Nog even een rectificatie op mijn vorige bericht. De qauarantaineverplichting geldt niet voor Pendler waarbij dan een negatieve testuitslag dan 72 uur geldig is. Ik als Pendler reis 1 keer per week naar Nl en ben binnen 48 uur weer terug in Duitsland.

Niek van den Broek Niek - 8 april 2021 16:27

Voor NRW geld geen quarantaineverplichting. Wel geldt de meldingplicht bij inreizen.

Wiebke Pittlik Niek - 8 april 2021 16:21

@Chiel, de quarantaine is tien dagen. Na vijf dagen te beeindigen door een negatieve test.

Chiel Niek - 8 april 2021 16:06

Is het bekend hoelang deze quarantaine is?
Ik heb een vriendin in Saarland wonen wat tot nog toe steeds goed ging met de 72uur regeling. Maar deze test verplichting gooit aardig veel roet in het eten..

Wiebke Pittlik Niek - 8 april 2021 15:43

Je moet er wel in quarantaine bij langer verblijf. Groet, de redactie

Niek - 8 april 2021 14:32

Er wordt gezegd dat de boete kan oplopen tot 25.000 euro.
Wat is dan de hoogte van de boete als je geen testuitslag kan laten zien?
Dat bedrag moet toch ergens zijn vastgesteld.

Reageer
Niek Niek - 8 april 2021 16:33

Ik heb een afspraak staan voor een sneltest bij een apotheek in Keulen die ook op de lijst genoemd wordt van testlocaties https://www.land.nrw/corona#testzentren
Ik heb dus al een testuitslag voordat ik Duitsland verlaat en binnen 72 uur weer terug kom in Duitsland. Ben een Nederlander die in Nederland staat geregistreerd maar in Duitsland met mijn Duitse vriendin een woning huurt en samenwoont. Door de crisis zit ik nu continue in Duitsland thuis te werken.

Wiebke Pittlik Niek - 8 april 2021 15:40

Beste Niek, ik heb dat nog niet kunnen vinden. Voor de grenspendelaars geldt dat ze zich ook direct na aankomst in Duitsland mogen testen als het voor vertrek niet is gelukt. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger