Westerwelle presenteert reddingsplan Duitse taal
Campagne moet Duits in het buitenland bevorderen

Achtergrond - 25 februari 2010

Onder de naam ‘Deutsch – Sprache der Ideen’ lanceert minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle vandaag een campagne om de kennis van de Duitse taal wereldwijd te bevorderen. Steeds minder mensen spreken Duits en daar moet verandering in komen, vindt de liberale bewindsman.

Westerwelle presenteert reddingsplan Duitse taal
© Afb.: flickr.com/ReclaBox
Deutsche Bahn gaat alle Engelstalige aanduidingen weer in het Duits omzetten

Duits is met 100 miljoen native speakers veruit de meest gesproken taal van Europa. 80 miljoen Europeanen beheersen Duits als tweede taal. Toch is de belangstelling voor de taal tanende. In Brussel speelt Duits een ondergeschikte rol. Ook het aantal leerlingen buiten Duitsland dat het vak volgt neemt af.

De teloorgang van het Duits in het buitenland was voor Westerwelle’s staatssecretaris Cornelia Pieper (FDP) aanleiding om de campagne ‘Deutsch – Sprache der Ideen’ te initiëren. Doel is om buitenlanders warm te laten lopen Duits als tweede of derde taal te leren. Daarnaast is Pieper van plan om meer buitenlandse studenten naar de Duitse universiteiten te lokken en wil zij de positie van het Duits binnen de Europese Unie versterken.

De campagne heeft niet de intentie om de concurrentie met het Engels aan te gaan, zegt Klaus-Dieter Lehmann. Hij is directeur van het Goethe-Institut, dat de campagne mede organiseert. Lehmann vindt dat er meer aandacht moet komen voor meertaligheid en denkt dat het Duits dan vanzelf zijn plek opeist. “Duits is niet te moeilijk”, aldus de Goethedirecteur. Maar de taal moet wel aantrekkelijker worden om te leren. Zo biedt kennis van de Duitse taal meer kansen op het gebied van studie en werk, zegt hij.

Onverstaanbaar Engels

Volgens Lehmann moet ook Duitsland zelf bewuster met de eigen taal omgaan. Hij hekelt het gebruik van Engels waar ook Duitse woorden gebruikt kunnen worden. Dat geeft volgens hem een verkeerd signaal af aan het buitenland. Westerwelle maakte enkele maanden geleden een Engelse journalist duidelijk dat in Duitsland Duits gesproken wordt en weigerde diens vraag in het Engels te beantwoorden.

Talenkennis is de laatste tijd regelmatig in het nieuws in Duitsland. Deutsche Bahn liet deze maand weten voortaan alle Engelstalige aanduidingen weer in het Duits om te zetten. De nieuwe Duitse eurocommissaris Günther Oettinger raakte onlangs in opspraak toen een filmpje opdook waarin hij in onverstaanbaar Engels een toespraak hield.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger