Duitslandweb logo Duitslandweb

Proces tegen Bundeswehr-soldaat Franco A. van start

Kort nieuws - 20 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Frankfurt begint vandaag het proces tegen Franco A. De Duitse soldaat werd in 2017 gearresteerd omdat hij zich uitgaf als Syrische vluchteling en van plan zou zijn geweest een aanslag te plegen om vluchtelingen daarvan de schuld te geven. De zaak brengt ook het Duitse leger en asielinstanties in verlegenheid.

Franco A. leidde sinds 2015 een dubbelleven: hij had zich in zijn woonplaats Offenbach als Syrische vluchteling aangemeld en werd in een opvangcentrum in Beieren ondergebracht. Als zichzelf was hij soldaat in het Duitse leger.

A. zegt nu dat hij fouten in het Duitse asielsysteem wilde aantonen, maar volgens de openbaar aanklager heeft A. rechts-extremistische sympathieën en wilde hij als Syriër een aanslag plegen om vluchtelingen daarvan de schuld te geven. Hij zou een lijst met namen van potentiële slachtoffers hebben gehad, waarop prominente Duitse politici stonden. Ook wordt hij beschuldigd van illegaal wapenbezit en het ontvreemden van munitie en explosieven van de Bundeswehr. 

De vraag is of A. echt van plan was een aanslag te plegen. Eerder besloot een rechter dat daar geen bewijs voor was, maar de openbaar aanklager zegt nieuw bewijs te hebben. Daarom begint vandaag een nieuw proces.

De zaak rond Franco A. leidde na zijn arrestatie in 2017 tot veel ophef en bracht ook de Bundeswehr en Duitse asielinstanties in verlegenheid. Toen hij zich als Syrische vluchteling aanmeldde, had A. zich ingesmeerd met schoensmeer en sprak geen woord Arabisch. Toch kreeg niemand argwaan.  

Bij de Bundeswehr leidde de zaak-A. tot een discussie over extreem-rechtse netwerken in het leger. Volgens toenmalig minister van Defensie Von der Leyen was de zaak rond A. geen incident, maar had het Duitse leger een Haltungsproblem, een mentaliteitsprobleem, en een zwakke leiding. De legerleiding wist volgens haar al langer van A.'s extreem-rechtse sympathieën, maar greep niet in. Von der Leyen kreeg daarop veel kritiek, ook uit haar eigen partij, maar kondigde desondanks hervormingen aan. Later kwamen andere problemen met extreemrechts in het leger aan het licht, Von der Leyens opvolger Kramp-Karrenbauer greep daarom vorig jaar hard in. Lees meer bij FAZ.net en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een Duits gezicht

Een Duits gezicht

Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.


Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Omdat het Internationale Vrouwendag is, stellen we vijf Duitse vrouwen voor die ons dit jaar zijn opgevallen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger