Duitslandweb logo Duitslandweb

Proces tegen Bundeswehr-soldaat Franco A. van start

Kort nieuws - 20 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Frankfurt begint vandaag het proces tegen Franco A. De Duitse soldaat werd in 2017 gearresteerd omdat hij zich uitgaf als Syrische vluchteling en van plan zou zijn geweest een aanslag te plegen om vluchtelingen daarvan de schuld te geven. De zaak brengt ook het Duitse leger en asielinstanties in verlegenheid.

Franco A. leidde sinds 2015 een dubbelleven: hij had zich in zijn woonplaats Offenbach als Syrische vluchteling aangemeld en werd in een opvangcentrum in Beieren ondergebracht. Als zichzelf was hij soldaat in het Duitse leger.

A. zegt nu dat hij fouten in het Duitse asielsysteem wilde aantonen, maar volgens de openbaar aanklager heeft A. rechts-extremistische sympathieën en wilde hij als Syriër een aanslag plegen om vluchtelingen daarvan de schuld te geven. Hij zou een lijst met namen van potentiële slachtoffers hebben gehad, waarop prominente Duitse politici stonden. Ook wordt hij beschuldigd van illegaal wapenbezit en het ontvreemden van munitie en explosieven van de Bundeswehr. 

De vraag is of A. echt van plan was een aanslag te plegen. Eerder besloot een rechter dat daar geen bewijs voor was, maar de openbaar aanklager zegt nieuw bewijs te hebben. Daarom begint vandaag een nieuw proces.

De zaak rond Franco A. leidde na zijn arrestatie in 2017 tot veel ophef en bracht ook de Bundeswehr en Duitse asielinstanties in verlegenheid. Toen hij zich als Syrische vluchteling aanmeldde, had A. zich ingesmeerd met schoensmeer en sprak geen woord Arabisch. Toch kreeg niemand argwaan.  

Bij de Bundeswehr leidde de zaak-A. tot een discussie over extreem-rechtse netwerken in het leger. Volgens toenmalig minister van Defensie Von der Leyen was de zaak rond A. geen incident, maar had het Duitse leger een Haltungsproblem, een mentaliteitsprobleem, en een zwakke leiding. De legerleiding wist volgens haar al langer van A.'s extreem-rechtse sympathieën, maar greep niet in. Von der Leyen kreeg daarop veel kritiek, ook uit haar eigen partij, maar kondigde desondanks hervormingen aan. Later kwamen andere problemen met extreemrechts in het leger aan het licht, Von der Leyens opvolger Kramp-Karrenbauer greep daarom vorig jaar hard in. Lees meer bij FAZ.net en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een kwartiertje om de democratie te redden

Een kwartiertje om de democratie te redden

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'.


Lees meer

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger