
Merkel: EU moet slagvaardiger worden
Kort nieuws - 24 juni 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse kanselier Angela Merkel heeft donderdag in de Bondsdag haar mogelijk laatste regeringsverklaring afgegeven. Komende weekeinde is een EU-top, en voorafgaand daaraan licht de Duitse regering de Duitse strategie altijd toe in de Bondsdag. In september zijn de verkiezingen, en als dan snel een nieuwe regering wordt gevormd, kan dit weleens de laatste EU-top van Merkel zijn.
Merkel wees op het belang van een gezamenlijke reactie op de provocaties van Rusland. Het helpt niet als we op de veelvuldige Russische provocaties ongecoördineerd reageren, aldus Merkel. "We moeten mechanismen creëren om samen en eensgezind op provocaties te kunnen antwoorden."
Merkel maande dat de EU ook uit de coronacrisis moet leren dat het slagvaardiger moet worden. Op bedreigingen moet Europa gecoördineerd reageren, zei Merkel. Dat ieder land in de eerste schrik van de coronapandemie nationale oplossingen zocht en pas in tweede instantie gezamenlijk optrok, is logisch, maar mag bij een volgende crisis niet meer gebeuren, vindt de kanselier.
Dat Merkel haar verzet tegen het vrijgeven van patenten op vaccins nog niet heeft opgegeven, werd ook duidelijk. "Een politiek afgedwongen vrijgave van patenten vind ik de verkeerde weg", zei ze. Volgens Merkel kunnen ook licenties bewerkstellingen dat de productie van vaccins maximaal wordt opgevoerd. De wereld is ook in de toekomst aangewezen op de snelle ontwikkeling van vaccins. "Dat lukt alleen als de bescherming van intellectueel eigendom niet buiten werking wordt gesteld", aldus Merkel. Andere landen, waaronder de VS, riepen de EU eerder op om patenten op corona-vaccins vrij te geven. Duitsland heeft een grote en machtige farmaceutische industrie en met Biontech en Curevac twee belangrijke vaccinproducenten 'in huis'. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Duitsland en Europa':
Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor
De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?

Frans-Duitse vriendschap onder druk
De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden
Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa
Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.
Reacties
Geen reacties aanwezig