Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel: EU moet slagvaardiger worden

Kort nieuws - 24 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Angela Merkel heeft donderdag in de Bondsdag haar mogelijk laatste regeringsverklaring afgegeven. Komende weekeinde is een EU-top, en voorafgaand daaraan licht de Duitse regering de Duitse strategie altijd toe in de Bondsdag. In september zijn de verkiezingen, en als dan snel een nieuwe regering wordt gevormd, kan dit weleens de laatste EU-top van Merkel zijn.

Merkel wees op het belang van een gezamenlijke reactie op de provocaties van Rusland. Het helpt niet als we op de veelvuldige Russische provocaties ongecoördineerd reageren, aldus Merkel. "We moeten mechanismen creëren om samen en eensgezind op provocaties te kunnen antwoorden."

Merkel maande dat de EU ook uit de coronacrisis moet leren dat het slagvaardiger moet worden. Op bedreigingen moet Europa gecoördineerd reageren, zei Merkel. Dat ieder land in de eerste schrik van de coronapandemie nationale oplossingen zocht en pas in tweede instantie gezamenlijk optrok, is logisch, maar mag bij een volgende crisis niet meer gebeuren, vindt de kanselier.

Dat Merkel haar verzet tegen het vrijgeven van patenten op vaccins nog niet heeft opgegeven, werd ook duidelijk. "Een politiek afgedwongen vrijgave van patenten vind ik de verkeerde weg", zei ze. Volgens Merkel kunnen ook licenties bewerkstellingen dat de productie van vaccins maximaal wordt opgevoerd. De wereld is ook in de toekomst aangewezen op de snelle ontwikkeling van vaccins. "Dat lukt alleen als de bescherming van intellectueel eigendom niet buiten werking wordt gesteld", aldus Merkel. Andere landen, waaronder de VS, riepen de EU eerder op om patenten op corona-vaccins vrij te geven. Duitsland heeft een grote en machtige farmaceutische industrie en met Biontech en Curevac twee belangrijke vaccinproducenten 'in huis'. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.

Lees meer

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Ton Nijhuis, directeur van het DIA, over de invloed van corona op Duitsland en op de Duits-Nederlandse betrekkingen.

Lees meer

Podcast: Duitsland na Merkel

Podcast: Duitsland na Merkel

DIA-directeur Ton Nijhuis spreekt over Duitsland en de Duitse rol in Europa na het vertrek van Merkel, eind 2021.

Lees meer

Crisismanager Merkel redt Duits EU-voorzitterschap

Crisismanager Merkel redt Duits EU-voorzitterschap

'Een pak van m'n hart', zei Merkel na de laatste EU-top. Een terugblik op het Duitse voorzitterschap.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger