Winnenden een jaar later: wapenwet aangescherpt

Achtergrond - 11 maart 2010

In Winnenden luidden vanochtend alle kerkklokken. De Zuid-Duitse plaats herdenkt het bloedbad dat een ex-scholier daar vorig jaar op een middelbare school aanrichtte. Een jaar later is door een aanpassing van de wapenwet ook de reactie van de politiek zichtbaar.

Winnenden een jaar later: wapenwet aangescherpt
© dpa/picture-alliance
Bondspresident Horst Köhler spreekt tijdens de herdenking van de schietpartij in Winnenden.

Op elf maart 2009 schoot een 17-jarige jongen in Winnenden en Wendlingen, twee plaatsen bij Stuttgart, 15 mensen neer. De slachtoffers waren scholieren, leraren en voorbijgangers. Tijdens zijn vlucht voor de politie beroofde hij zichzelf van het leven.

Voor de schietpartij gebruikte Tim K. een pistool van zijn vader, die het wapen in zijn slaapkamer bewaarde. Uit onderzoek bleek dat de jongen gek was op wapens en gewelddadige computerspellen. Daarnaast was hij psychiatrisch behandeld wegens depressies.

Het drama zorgde voor zoveel onrust dat politieke maatregelen onvermijdelijk waren. De Duitse regering reageerde tamelijk snel met een aanscherping van de wapenwet in juni 2009. Ambtenaren kunnen sindsdien zonder aankondiging controleren of wapenbezitters hun wapen veilig opbergen. De bezitter moet wapen en munitie apart bewaren in beveiligde kasten. Daarnaast mogen jongeren nu pas vanaf achttien jaar schieten met wapens van een groot kaliber. De schutter uit Winnenden had deze wapens al jong in een schiettent leren hanteren.

Illegale wapens

Experts twijfelen over het nut van de maatregelen. Zij menen dat de wet alleen legale wapenbezitters treft, het echte probleem zouden de illegale wapens zijn. Daarom gaat de aanscherping van de wet gepaard met een amnestieregeling voor illegale wapens. Bezitters konden tot eind 2009 wapens inleveren zonder daar straf voor te krijgen. De regering hoopte zo een vermindering van het aantal wapens te bereiken. Veel wapenbezitters maakten van deze regeling gebruik, in Duitsland werden duizenden revolvers, pistolen en geweren ingeleverd.

Omdat de dader van het bloedbad veel gewelddadige computergames speelde werd de roep om een verbod op deze spellen sterker. Vijftigduizend voorstanders ondertekenden een petitie aan de Bondsdag.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger