Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse reacties op klimaattop Glasgow gemengd

Kort nieuws - 15 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland zijn de reacties op de slotverklaring van de klimaatconferentie in Glasgow gemengd. Minister van Milieu Svenja Schulze (SPD) spreekt van een "historisch moment", maar er klinkt ook veel kritiek.

Volgens Schulze versnelt Glasgow de strijd tegen klimaatverandering aanzienlijk. "Deze conferentie heeft aangetoond dat de wereld een gemeenschappelijk doel heeft, een klimaatneutrale wereldeconomie." Ook FDP-partijleider Christian Lindner reageerde in gesprek met de Süddeutsche Zeitung positief: "Glasgow is een volgende stap in de goede richting, maar nog niet het doel."

Voorzitter van de Groenen Annalena Baerbock reageerde teleurgesteld, vooral over het feit dat China en India de doelen voor het uitbannen van de kolenindustrie aan het eind van de conferentie hebben afgezwakt. Er is volgens Baerbock momenteel een gebrek aan "kracht voor een echt grote omwenteling".

Ook vanuit de industrie klinken teleurgestelde reacties. Het Bundesverband der deutschen Industrie (BDI) laat weten het te betreuren dat er in Glasgow geen "grote doorbraak" is bereikt. De voorzitter van het BDI stelt in gesprek met Tagesschau bang te zijn dat de gestelde doelen nu onevenredig op de schouders van de Duitse en Europese industrie komen.

Luisa Neubauer, het belangrijkste gezicht van de klimaatbeweging Fridays for Future in Duitsland, noemt de slotverklaring van de klimaatconferentie "oplichterij". Volgens haar is Duitsland geen land "waarop men momenteel kan rekenen". Neubauer roept de volgende bondsregering op verantwoordelijkheid te nemen, voor de "Duitse klimaatschuld" te staan, en zo snel mogelijk een einde te maken aan de winning van kolen, olie en gas. Lees meer bij Tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger