Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuwe regering overlegt met deelstaten over coronabeleid

Kort nieuws - 9 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De nieuwe Duitse kanselier Scholz heeft op zijn eerste werkdag direct overleg met alle Duitse deelstaten om het coronabeleid verder af te stemmen.

Regering en deelstaten spraken vorige week af dat in het hele land op veel plekken 2G of 2G-plus gaat gelden, dat betekent dat alleen gevaccineerden en genezenen worden toegelaten, in het geval van 2G-plus moeten ze ook een negatieve test laten zien. Ongevaccineerden kunnen dan niet meer naar winkels (uitgezonderd essentiële winkels als supermarkten en drogisterijen), sportevenementen en culturele bijeenkomsten. In sommige deelstaten is dat overigens al het beleid. Ook gaan voor niet-gevaccineerden strenge contactbeperkingen gelden en hebben deelstaten de mogelijkheid lockdownmaatregelen te nemen, zoals het sluiten van de horeca. Voor zorgpersoneel in ziekenhuizen en verpleeghuizen gaat een vaccinatieplicht gelden.

Om al deze aanscherpingen mogelijk te maken moeten Bondsdag en Bondsraad vrijdag eerst instemmen met aanpassingen in de infectieziektenwet. Over sommige maatregelen, bijvoorbeeld over lockdowns, moeten ook nog deelstaatparlementen beslissen. Die worden dus pas van kracht als dat is gebeurd.

Tijdens het Bund-Länder-overleg van vanmiddag zal het volgens Duitse media ook gaan over de vaccinatiecampagne. Duitsland heeft 3 miljoen extra doses Biontech-vaccin overgenomen van andere Europese landen en moet die nu over de deelstaten verdelen. Gesproken wordt verder bijvoorbeeld over het met voorrang 'boosteren' van docenten en de vaccinatiecampagne voor kinderen. De deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen Wüst wil dat de deelstaten komen tot een gezamenlijke strategie voor de inzet van nieuwe medicijnen tegen Covid19.

Ook de optie om de kerstvakantie op scholen te verlengen zal waarschijnlijk worden besproken, zodat de deelstaten daar één lijn in trekken. Verder is de dreiging van geweld en de verharding van de coronaprotesten, met name in Saksen, hoogstwaarschijnlijk onderwerp van gesprek.

Duitsland stuurt aan op een algemene vaccinatieplicht, maar daarover moet het parlement in januari of februari een besluit nemen. De Duitse ethiekcommissie Ethikrat komt voor die tijd met een advies. Lees meer bij Zeit Online

Tags: deelstaten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de reis- en coronaregels in Duitsland.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger