RAF-terroriste aangeklaagd voor moord op Buback
Verena Becker volgens nieuw bewijsmateriaal medeplichtig

Achtergrond - 15 april 2010

Meer dan dertig jaar na de moord op procureur-generaal Siegfried Buback is een voormalig RAF-terroriste in staat van beschuldiging gesteld. Nieuw bewijsmateriaal moet duidelijk maken of Verena Becker medeplichtig is aan één van de meest spectaculaire politieke moorden uit de Duitse geschiedenis.

RAF-terroriste aangeklaagd voor moord op Buback
© dpa/picture-alliance
Verena Becker na haar veroordeling in 1977. Komend najaar staat ze terecht voor de moord op Buback.

Op 7 april 1977 werden de Duitse procureur-generaal Siegfried Buback en twee begeleiders in Bubacks auto vermoord door twee terroristen op een motor. De aanslag werd opgeëist door het RAF-commando ‘Ulrike Meinhof’. Wie precies de vijftien schoten loste, is altijd onduidelijk gebleven. Enkele leden van de Rote Armee Fraktion werden tot levenslang veroordeeld omdat ze aan de moord hadden meegewerkt.

 

Ook Becker werd gearresteerd. Tijdens haar arrestatie droeg zij het wapen waarmee Buback was vermoord bij zich. Daarnaast verklaarden getuigen dat zij een tenger vrouw op de motor hadden zien zitten. Tot een veroordeling wegens moord kwam het destijds niet wegens gebrek aan bewijs.

 

Op basis van nieuwe aanwijzingen werd de zaak in 2008 heropend. Het huis van Becker werd doorzocht en zijzelf werd enige dagen later opnieuw gearresteerd.

De nieuwe aanwijzingen bestaan uit een aantal enveloppen waarop dankzij nieuwe DNA-technieken haar speeksel is ontdekt. In de enveloppen zaten de brieven waarmee de RAF de verantwoordelijkheid voor de aanslag op Buback opeiste. Deskundigen probeerden nog DNA op het moordwapen te vinden maar dat leverde geen resultaten op.

 

Geheime dossiers

De aanklagers hebben nog een troef in handen. Na lang getouwtrek beschikken zij over geheime dossiers van het Bundesamt für Verfassungsschutz, de Duitse Binnenlandse Veiligheidsdienst. Hierin bevinden zich notulen van gesprekken die in de gevangenis gevoerd zijn met Becker. Zij was door de zware omstandigheden in de gevangenis ingestort. Door in het geheim een verklaring af te leggen hoopte ze haar straftijd te bekorten. Volgens de aanklagers zijn de verklaringen bewijs van haar medeplichtigheid.

 

Het is nu aan de rechtbank om te bepalen of Becker daadwerkelijk medeplichtig is of dat zij slechts zijdelings aan de moord meewerkte. Op het laatste staat een veel lagere straf. Het proces begint komend najaar.

 

Becker raakte al jong betrokken bij de Duitse terreurorganisatie Rote Armee Fraktion, die vooral in de jaren zeventig de Duitse samenleving met aanslagen ontwrichtte. In 1972 werd ze op twintigjarige leeftijd vanwege een bomaanslag veroordeeld tot zes jaar jeugdgevangenis. Een maand na de moord op Buback werd Becker, na een vuurgevecht met de politie waarbij meerdere agenten gewond raakten, opnieuw gearresteerd. Voor deze schietpartij werd ze tot levenslang veroordeeld. In 1989 kreeg ze gratie van toenmalig bondspresident Von Weizsäcker.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger