Vrijlating RAF-terroristen verhit Duitse gemoederen
Nieuws
Achtergrond - 23 januari 2007
(23 januari 2007) Moet genade voorrang krijgen boven recht? De mogelijk vervroegde vrijlating van de tot levenslang veroordeelde RAF-terroristen Brigitte Mohnhaupt en Christian Klar heeft in Duitsland een hevig debat ontketend.
Bijna een kwart eeuw zitten beide leden van de beruchte linkse terreurbeweging de Rote Armee Fraktion in de gevangenis. Brigitte Mohnhaupt, inmiddels 57, was in 1985 als lid van de harde kern van de terreurgroep veroordeeld tot vijf maal levenslang plus vijftien jaar. De rechter achtte haar medeplichtig aan een reeks gewelddadige moorden die de RAF in de herfst van 1977 pleegde. Slachtoffers waren prominente vertegenwoordigers van het establishment: werkgeversvoorzitter Hanns-Martin Schleyer, rechter Siegfried Buback en bankier Jürgen Ponto. De moorddadige geweldsgolf ging de geschiedenis in als de ‘Duitse Herfst’ en vormt een dieptepunt in de historie van de Duitse Bondsrepubliek.
RAF-lid Christian Klar (54) kreeg eveneens vijf maal levenslang voor zijn betrokkenheid bij de moorden. In 1992 kwam daar nog een keer levenslang bij. Zowel Mohnhaupt als Klar hebben nooit openlijk berouw getoond voor hun daden of zich ervan gedistantieerd.
Deze week kondigde het Duitse Openbaar Ministerie aan de resterende straf van Mohnhaupt om te willen zetten in een voorwaardelijke gevangenisstraf. Dat zou betekenen dat ze dit voorjaar op vrije voeten komt. Vorig jaar had het OM een gelijkluidende aanvraag nog afgewezen met als argument de "bijzonder zware last van haar schuld". Mohnhaupt moest het minimum van 24 jaar uitzitten, was het oordeel. Die heeft ze nu achter de rug.
Klar heeft bij Bondspresident Horst Köhler een gratieverzoek ingediend. Dat is nu door het staatshoofd in behandeling genomen.
De mogelijke vrijlating van de twee RAF-leden roept vooral bij de nabestaanden van de slachtoffers grote weerstand op. Zo eiste de weduwe van de vermoorde werkgeversvoorzitter Schleyer dat de daders eerst spijt moeten betuigen voordat ze voor vrijlating in aanmerking komen. De chef van de Duitse landelijke recherche ten tijde van de RAF-geweldsgolf, Horst Herold, keerde zich eveneens tegen vrijlating. Steun kregen de tegenstanders vanuit de CDU bij monde van Bondsdag-vice-fractievoorzitter Wolfgang Bosbach, die ook berouw als voorwaarde stelde.
Daarentegen spraken verschillende prominente politici zich uit voor clementie. Het Grünen-lid Antje Vollmer constateerde dat de twee veroordeelden inmiddels langer hebben gezeten “dan welke nazi-oorlogsmisdadiger dan ook”. Oud-ministers Gerhart Baum en Klaus Kinkel (beiden FDP) pleitten voor een nieuwe kans voor de twee gevangenen. “Na 24 jaar moet genade voor recht gaan,” beklemtoonde Kinkel. Een bondgenoot vond hij in de Linkspartei, die liet weten dat de eis tot verdere gevangenschap van de twee niets met gerechtigheid te maken heeft en alles met wraakgevoelens.
Naast Mohnhaupt en Klar zitten er nog twee andere RAF-leden in de gevangenis: Birgit Hogefeld (sinds 1993) en Eva Haule (sinds 1986). De uitspraak over de vrijlating Mohnhaupt wordt eind februari verwacht.
Lees meer over de geschiedenis en de actualiteit van de RAF in het Duitslandweb-dossier 'Lessen van de RAF-terreur'.
Stern.de
Witwe warnt vor übereilten Begnadigungen
FAZ.NET
Freiheit für die letzten RAF-Häftlinge?
Berliner Zeitung
Gnade und Recht
Reacties
Geen reacties aanwezig