Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse rechter veroordeelt Syriër tot levenslang voor martelingen

Kort nieuws - 13 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een rechtbank in Koblenz heeft Anwar R. tot levenslang veroordeeld voor martelingen die hij heeft begaan in een gevangenis van de Syrische geheime dienst in Damascus. Het is volgens het Duitse OM wereldwijd het eerste proces over folteringen door de Syrische staat. 

De rechtbank in Koblenz heeft Anwar R. (58) onder meer veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid en 27-voudige moord. De rechtbank acht het bewezen dat R. als hoofdondervrager in een gevangenis van de Syrische geheime dienst in Damascus in 2011 en 2012 verantwoordelijk was voor de marteling van minstens 4000 mensen.  

Het proces tegen R. begon in april 2020 en zorgde internationaal voor opzien. Er zijn meer dan 80 getuigen gehoord en meerdere slachtoffers van de martelingen traden als nevenaanklagers op. R. en mede-aangeklaagde Eyad A. - die vorig jaar werd veroordeeld - werden, nadat ze naar Duitsland waren gevlucht, herkend door een aantal van hun slachtoffers, die ook in Duitsland terecht waren gekomen. 

Dat zo'n proces in Duitsland kan plaatsvinden, is vanwege het zogenoemde universele rechtsmachtsprincipe. Dat houdt in dat rechtszaken die gaan om oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid ook behandeld kunnen worden in een ander land dan waar de misdrijven zich hebben afgespeeld. Dat de Syriërs niet voor het Internationaal Strafhof in Den Haag voorkomen, is omdat Rusland en China dat tegenhouden. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger