Duitslandweb logo Duitslandweb

Oekraïnetop in Berlijn 'om oorlog in Europa te voorkomen'

Kort nieuws - 9 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz, de Franse president Macron en de Poolse president Duda zijn dinsdag samengekomen in Berlijn om te discussiëren over de situatie in Oekraïne. Zij willen de hoog oplopende spanningen deëscaleren. 

Na Macrons gesprek met Poetin en het bezoek van Scholz aan het Witte Huis troffen de leiders van Duitsland, Frankrijk en Polen elkaar nu in Berlijn om zich met elkaar over de situatie aan de oostgrens van Europa te buigen. De situatie is volgens Scholz "zeer zorgwekkend." Hij stelde dat de drie leiders het gemeenschappelijke doel hebben om “oorlog in Europa te voorkomen.” 

Na het bezoek van Macron en Scholz aan Rusland en de VS moest de ontmoeting met Duda zorgen voor afstemming binnen de EU. Binnen de Europese Unie heerst verdeeldheid over hoe er met de situatie om moet worden gegaan. Zo kijken de Polen kritisch naar de Duitse aanpak. Vooral het feit dat de Duitsers geen wapens willen leveren aan Oekraïne wekt frustratie. 

De drie leiders gaven na hun gesprek aan de Russen uit te nodigen voor constructieve gesprekken. Zij voegden hieraan toe dat elke verdere militaire actie tegen Oekraïne grote consequenties zal hebben voor Rusland. Komende donderdag zal in Berlijn een top plaatsvinden in het kader van het zogenaamde Normandië-formaat. Hierbij zullen vertegenwoordigers van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne aanwezig zijn. Sinds 2014 wordt geprobeerd in deze vorm de crisis in Oost-Oekraïne op een vreedzame manier op te lossen. De laatste keer dat een gesprek op dit niveau plaatsvond was in 2019. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger