
'Scholz wil China aandeel in haven Hamburg toestaan'
Kort nieuws - 20 oktober 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebHoewel zes ministeries hebben geadviseerd om het Chinese staatsbedrijf Cosco geen aandeelhouder van de haven van Hamburg te laten worden, wil het Kanzleramt, het ministerie van kanselier Olaf Scholz, de verkoop niet dwarsbomen. Dat meldde Tagesschau donderdag.
Het Chinese bedrijf wil meer dan eenderde van de aandelen in containerterminal Tollerort van het Hamburgse havenbedrijf HHLA. Omdat het hier om 'kritische infrastructuur' gaat, liet het ministerie van Economische Zaken een investeringstoets uitvoeren.
Die toets viel negatief uit voor Cosco, aldus de onderzoeksredacties van NDR en WDR. Alle betrokken ministeries willen de investeerder de deur wijzen en ook de veiligheidsdiensten waarschuwen voor de investeerder. Maar, schrijft Tagesschau, het team rond Scholz wil dat de deal toch door gaat.
Hoewel Economische Zaken al een afwijzing heeft ingediend bij het kabinet, komt er maar geen besluit, en als dat er niet voor het eind van de maand is, is de kans om bezwaar te maken voorbij, schijft Tagesschau. Scholz bezoekt China volgens website Politico op 3 en 4 november.
Scholz was eerder burgemeester van Hamburg. Zijn opvolger Peter Tschentscher is voorstander van de verkoop van de aandelen aan het Chinese Cosco. Volgens hem heeft Hamburg anders een concurrentienadeel ten opzichte van Rotterdam en Antwerpen, waar Cosco ook al aandelen in havenonderdelen heeft. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over de invloed van Cosco in Europese havens in De Tijd
Lees meer:

Duitsland wordt traag en oud
Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.

E-auto centraal op autobeurs IAA
De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.

Staken voor meer schulden
De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig