Duitslandweb logo Duitslandweb

Compromis: beperkter Chinees aandeel in haven Hamburg

Kort nieuws - 26 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering is tot een compromis gekomen in de strijd om het aandeel van het Chinese staatsbedrijf Cosco in de haven van Hamburg. In plaats van de oorspronkelijk geplande 35 procent mag Cosco een belang van 24,9 procent nemen in containerterminal Tollerort van het Hamburgse logistieke havenbedrijf HHLA.

Havenbedrijf HHLA moet het nu met Cosco eens zien te worden over de beperking. Het Chinese staatsbedrijf mag met het huidige compromis geen leden van de directie benoemen en moet ook afzien van een vetorecht bij strategische bedrijfs- en personeelsbeslissingen. Of Cosco daarmee akkoord gaat, is nog niet bekend.

Hoewel zes betrokken Duitse ministeries eerder hadden geadviseerd Cosco geen aandeelhouder te maken, wilde het Kanzleramt, het ministerie van kanselier Olaf Scholz (SPD), de verkoop toch doorzetten. Naast de betrokken ministeries waarschuwden ook de veiligheidsdiensten voor de investeerder. Zij vrezen na de ervaringen met de gasleveranties uit Rusland voor een nieuwe afhankelijkheid, dit keer van China. Als het aan minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) had gelegen, had Cosco helemaal geen aandelen kunnen kopen. 

Scholz' kanselarij en de deelstaatregering van Hamburg wilden de verkoop wel doorzetten. Volgens de Hamburgse burgemeester Peter Tschentscher heeft zijn stad anders een concurrentienadeel ten opzichte van Rotterdam en Antwerpen, waar Cosco ook al aandelen heeft in havenonderdelen.

Scholz reist begin november naar China en wees er eerder op dat het niet om de verkoop van de haven van Hamburg zelf gaat. Die valt als 'kritische infrastructuur' onder strengere regels, maar de containerterminal wordt niet tot kritische infrastructuur gerekend, meldt Tagesschau. Daarom had de verkoop van de aandelen ook zonder toestemming van het kabinet kunnen doorgaan. Critici zien dat anders en beschouwen het havenbedrijf in zijn geheel als kritische infrastructuur.

Met het huidige compromis hoopt de bondsregering de zorgen over een te grote invloed van China op de Hamburgse haven te hebben weggenomen. Lees meer bij Tagesschau, FAZ.net en ZDFHeute.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitsland blijft een oase voor PFAS-uitstoters

Duitsland blijft een oase voor PFAS-uitstoters

Duitsland heeft geen maxima voor PFAS-uitstoot. Dat heeft vergaande gevolgen, ook voor Nederland.


Lees meer

Elon Musk verzet zich tegen Duits arbeidsrecht

Elon Musk verzet zich tegen Duits arbeidsrecht

De Duitse Tesla-fabriek ligt onder vuur omdat die zich niets aantrekt van het Duitse arbeidsrecht. Zo worden zieke werknemers gekort op hun loon.


Lees meer

Waar gaat het mis in de Duitse economie?

Waar gaat het mis in de Duitse economie?

De Duitse economische groei blijft achter. Met deze knelpunten moet een nieuwe regering aan de gang.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger