Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Lindner wil snel boren naar schaliegas

Kort nieuws - 31 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Financiën Christian Lindner (FDP) wil dat Duitsland snel naar schaliegas gaat boren. Het zogenoemde fracking is in Duitsland sinds 2017 verboden, maar Lindner wil dat dit verbod wordt opgeheven. Onder meer het ministerie van Milieu is tegen Lindners voorstel. 

Bij fracking wordt schaliegas met behulp van chemicaliën en druk uit steenlagen gewonnen. Het werd in Duitsland verboden omdat het onder meer een gevaar voor het drinkwater kan opleveren. Maar volgens Lindner kan ook schaliegas worden gewonnen zonder dat het een probleem voor het drinkwater vormt. Op veel plaatsen in Duitsland is volgens hem "ecologisch verantwoorde" winning van schaliegas mogelijk. "Het is juist niet te verantwoorden om vanwege ideologische bepalingen van fracking af te zien." Ook de oppositiepartijen CDU en AfD zijn voor het opheffen van het fracking-verbod. 

Het Duitse ministerie van Milieu is tegen Lindners voorstel. Het ministerie zet juist in op meer duurzame energie. Dat is niet alleen milieuvriendelijker, maar gaat ook sneller, aldus een woordvoerder van milieuminister Steffi Lemke (Groenen). Het duurt jaren voor de voor fracking benodigde infrastructuur er is, aldus de woordvoerder. "In dezelfde tijd maken we grote stappen bij de uitbreiding van duurzame energie."  

Ook politici van Lindners coalitiegenoten SPD en Groenen zijn tegen schaliegaswinning. Het vormt een risico voor het milieu - niet alleen met betrekking tot drinkwater, maar ook in verband met aardbevingsgevaar - en er zijn langdurige en dure investeringen voor nodig, zeggen zij. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger