Nederland wil dat Duitsland PFAS-emissiewaarden vastlegt
Kort nieuws - 4 september 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebNederlandse drinkwaterbedrijven hebben de Duitse minister van Milieu Steffi Lemke (Groenen) per brief gevraagd iets te doen aan de PFAS-lozingen van Duitse bedrijven in de Rijn. Het schadelijke PFAS zorgt voor problemen bij de productie van schoon drinkwater in Nederland, schrijven ze. Een van de problemen is dat in Duitsland geen emissiewaarden voor PFAS zijn vastgelegd.
De Nederlandse drinkwaterbedrijven doen in hun brief een "dringend verzoek" aan minister Lemke om "emissiegrenswaarden voor industrieel afvalwater" vast te leggen, zodat minder PFAS via de Rijn in Nederland terecht komt. PFAS komt voor in veel producten zoals pannen met een antiaanbaklaag en regenjassen. Het is schadelijk voor de gezondheid en zeer moeilijk afbreekbaar.
Uit een rapport van de vereniging van Nederlandse rivierwaterbedrijven RIWA-Rijn blijkt dat de PFAS-concentratie in de Rijn in 2023 drie tot vier keer hoger was dan de door het RIVM vastgestelde grenswaarden. In Duitsland schrijft de regering vooralsnog geen emissiegrenswaarden voor PFAS voor. De enige uitzondering is PFOS (Perfluoroctaansulfonzuur), schrijft het Duitse vakblad Zeitung für kommunale Wirtschaft. In Noordrijn-Westfalen gelden wel oriëntatiewaarden bij de toekenning van vergunningen voor industriebedrijven, maar die zijn niet juridisch bindend. Het heeft daarom ook geen consequenties als ze worden overschreden.
Duitsland en Nederland maken zich met nog een aantal andere landen bij de Europese Unie hard voor een vergaand PFAS-verbod. Maar de Europese Commissie zwakte het voorstel deze zomer af. Onder meer de Duitse chemiereuzen BASF en Bayer lobbyen tegen het verbod. De lobbyisten willen bijvoorbeeld bereiken dat niet de hele groep van PFAS wordt verboden, maar dat iedere stof apart wordt beoordeeld. Ook de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Robert Habeck (Groenen) waarschuwt met betrekking tot PFAS voor "overregulering". PFAS wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld windturbines en zonnecellen die nodig zijn voor de energietransitie, schrijft de Frankfurter Rundschau. Lees meer bij de Zeitung für kommunale Wirtschaft, Frankfurter Rundschau en bij RIWA-Rijn
Overigens heeft Duitsland zelf ook te kampen met vervuiling door PFAS-chemicalieën, bleek vorig jaar uit onderzoek van de Süddeutsche Zeitung en de omroepen NDR en WDR. Het onderzoekscollectief wees onder meer 200 hotspots aan waar de concentraties PFAS zo hoog zijn dat er een aanzienlijk gevaar voor de gezondheid bestaat. Van een aantal plekken was dit bekend, maar er zijn ook talrijke verontreinigingen waarover burgers nooit zijn geïnformeerd, constateerden de journalisten. In Duitsland zijn zes fabrieken waar PFAS worden geproduceerd. Lees meer op Duitslandweb
Lees meer over 'Nederland-Duitsland':
'De Duitse taal is mijn gereedschap'
Omdat het 10 oktober de Dag van de Duitse Taal is, spraken we vertalers Lotte Hammond en Ralph Aarnout over hun vak.
Vijf vragen over de Duitse grenscontroles
Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.
Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’
Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.
Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees
Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.
Reacties
Geen reacties aanwezig