'PFAS-vervuiling Duitsland omvangrijker dan gedacht'
Kort nieuws - 23 februari 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebMeer dan 1500 plekken in Duitsland zijn vervuild met PFAS-chemicaliën. Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek door de omroepen NDR en WDR en de Süddeutsche Zeitung.
Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) zijn chemische stoffen die in veel producten zitten, bijvoorbeeld om die water- vet- en vuilafstotend te maken. De stoffen zijn giftig, blijven in het milieu en hopen zich ook op in het lichaam.
Het onderzoekscollectief heeft in kaart gebracht waar de stoffen in het milieu worden aangetroffen. Ook wijst het 200 hotspots aan waar de concentraties zo hoog zijn dat er een aanzienlijk gevaar voor de gezondheid bestaat. Van een aantal plekken was dit bekend, maar er zijn ook talrijke verontreinigingen waarover burgers nooit zijn geïnformeerd, constateren de journalisten. In Duitsland zijn zes fabrieken waar PFAS worden geproduceerd.
Duitsland, Nederland, Denemarken, Noorwegen en Zweden hebben samen een voorstel ingediend voor een EU-verbod op PFAS. Tagesschau, dat donderdag in meerdere artikelen op de website aandacht besteedt aan de kwestie, telde ongeveer honderd organisaties en bedrijven die lobbyen tegen het verbod. Ook de chemiereuzen Duitse BASF en Bayer proberen het verbod tegen te houden of af te zwakken. De lobbyisten willen bijvoorbeeld bereiken dat niet de hele groep van PFAS wordt verboden, maar dat iedere stof apart wordt beoordeeld. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Maatschappij':
Zingende oma’s in opstand tegen extreemrechts
Tienduizenden Duitse senioren sloten zich aan bij de Omas gegen Rechts. In Hamburg zingen ze in koor tegen de AfD
Aanslag Maagdenburg overschaduwt Duits kerstfeest
Na de aanslag op de kerstmarkt in Maagdenburg wordt gezocht naar fouten in het systeem.
Een uitgestoken hand naar rechts-extremisten
Fabian werkt bij EXIT en helpt neonazi's die dat milieu willen verlaten. Hij treedt naar buiten ondanks bedreigingen. Serie Burgermoed #2.
Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag
Twee jaar geleden werd een groep gearresteerd die een staatsgreep wilde plegen. In de processen worden veel details bekend.
Reacties
Geen reacties aanwezig