Google lanceert Street View toch in Duitsland
Straatfoto’s na veel protest in november online
Achtergrond - 10 augustus 2010
Google wil Street View in november in Duitsland lanceren. Duitsers kunnen de komende maand een verzoek indienen om hun huizen op de foto's onherkenbaar te maken nog voor de dienst online gaat. Met deze unieke service wil Google tegemoet komen aan Duitse privacybezwaren.
Een virtuele blik in de straten van Berlijn, Frankfurt, Dresden, Duisburg, München en 15 andere grote Duitse steden, dat moet vanaf november mogelijk zijn. De rest van Duitsland volgt in 2011, laat Google weten.
Het was nog maar de vraag of Google de internetdienst Street View überhaupt nog in Duitsland wilde introduceren, schrijft weekblad Stern vandaag. Nergens anders heeft het bedrijf zoveel weerstand ervaren als in Duitsland. Street View heeft eerder Amerikaanse, Japanse en vele Europese steden in kaart gebracht.
Om aan de Duitse privacyeisen tegemoet te komen, werkt Google samen met een instantie in Hamburg die gespecialiseerd is in privacybescherming. Het gevolg is dat mensen vanaf volgende week een verzoek kunnen indienen om de afbeelding van hun huis op Street View onherkenbaar te maken, nog voor de dienst online gaat. Deze service vooraf heeft Google nooit eerder aangeboden. Nadat Street View online is gegaan, kunnen gevels overigens nog steeds weggefilterd worden.
Privacy
Al langer maakt Google gezichten en nummerborden onherkenbaar. Het bedrijf heeft bovendien software ontwikkeld die mensen automatisch uit de foto’s verwijdert en de achtergrond passend opvult, meldt computermagazine Chip.
Duitse politici wilden Google begin dit jaar verbieden de 360-graden-foto’s van Duitse steden online te zetten omdat ze de privacy van de mensen die er op staan schenden. Minister Ilse Aigner (CSU) van Consumentenbelangen eiste van Google dat het alle afgebeelde passanten om toestemming voor publicatie zou vragen. De vereniging van huiseigenaren wilde hetzelfde voor Duitse huizenbezitters voor de afbeelding van hun panden. De kritiek op Google nam nog eens toe, toen in mei bekend werd dat de auto's die de Street View-beelden verzamelen ook informatie van draadloze netwerken oppikten.
Juridische plicht
Minister Aigner en Duitse privacyorganisaties tonen zich vandaag verrast over de aankondiging van Google. Zij vinden de termijn van vier weken waarin Duitsers vooraf bezwaar kunnen maken te kort. Dat geldt ook voor de instantie in Hamburg, die met Google samenwerkt. Het gaat bij de privacybesherming volgens deze instantie "niet om een ruimhartige tegemoetkoming, maar om een juridische plicht waaraan Google moet voldoen".
Hoeveel mensen inmiddels een aanvraag hebben ingediend om hun huis onherkenbaar te maken, wil Google niet zeggen. Minister Aigner had het enkele maanden geleden over een getal met vijf cijfers. Dat is volgens Google realistisch.
Street View is een uitbreiding van Google Maps, de online atlas en routeplanner van het internetbedrijf. In de landen waar Street View is ingevoerd, is het gebruik van Google Maps met 20 procent gestegen, zegt het bedrijf. Dat verklaart, volgens Stern, waarom Google zoveel moeite doet om Street View ook in Duitsland te lanceren.
Lees meer over 'Digitale samenleving':
‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'
Mischa Buiting deed als afstudeerproject onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland.
Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?
In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 3: Google Street View
Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?
In de nieuwe serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 1: Het slechte internet
Digitaal wordt (een beetje) normaal
De coronacrisis zorgt voor 'veranderdruk' in digibeet Duitsland. Gaat de digitalisering nu tòch een tandje sneller?
Reacties
Geen reacties aanwezig