Duitslandweb logo Duitslandweb

Huiszoekingen bij leden Letzte Generation in heel Duitsland

Kort nieuws - 24 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politie heeft woensdagochtend in meerdere Duitse deelstaten huiszoekingen gedaan bij klimaatactivisten van Letzte Generation. Naar zeven leden van de klimaatprotestbeweging loopt een onderzoek, zij worden ervan verdacht een criminele organisatie te hebben gevormd.

De politie heeft vijftien woningen in zeven van de zestien Duitse deelstaten doorzocht, in de hoop bewijsmateriaal tegen Letzte Generation te vinden. Ook zijn er rekeningen in beslag genomen en de website van de klimaatprotestbeweging is uit de lucht gehaald.

Tegen zeven leden, in de leeftijd van 22 tot en met 38 jaar, loopt een strafrechtelijk onderzoek, op basis van de vele aangiftes die sinds afgelopen zomer vanuit de Duitse bevolking zijn ingediend. De klimaatactivisten worden ervan verdacht een criminele vereniging te hebben gevormd of ondersteund. De zeven leden wordt onder meer ten laste gelegd dat ze geld inzamelen om strafbare feiten mee te plegen. Volgens het openbaar ministerie gaat dat om zeker 1,4 miljoen euro. Twee van hen zouden vorig jaar hebben geprobeerd de oliepijpleiding Triest-Ingolstadt te saboteren.

Activisten van Letzte Generation blokkeren straten, plakken zichzelf vast of besmeuren kunstwerken en gebouwen om aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering. In de deelstaat Brandenburg loopt tegen de groep al een onderzoek wegens verdenking van het vormen van een criminele vereniging, de deelstaat Berlijn overweegt ook zo'n onderzoek. Lees meer bij Tagesschau en Die Welt of luister naar de uitleg van Duitslandweb-hoofdredacteur Wiebke Pittlik in De wereld vandaag van de Vlaamse Radio1

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen is verboden op Goede Vrijdag in Duitsland. Niet-gelovigen grijpen dat verbod aan voor vrolijk verzet.


Lees meer

Een Duits gezicht

Een Duits gezicht

Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.


Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger