Duitslandweb logo Duitslandweb

Berlijnse senator laat 'Letzte Generation' onderzoeken

Kort nieuws - 22 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Berlijnse senator (deelstaatminister) van Justitie Felor Badenberg (partijloos) laat onderzoeken of klimaatprotestbeweging 'Letzte Generation' een 'criminele organisatie' is. 

'Letzte Generation' voert sinds 2022 regelmatig protestacties uit in Duitsland en met name in Berlijn. De activisten blokkeren bijvoorbeeld straten of plakken zichzelf vast om aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering. Dat beïnvloedt het dagelijks leven van Berlijners aanzienlijk, of veroorzaakt soms gevaarlijke situaties, aldus Badenberg. Het is volgens haar daarom nodig alle juridische instrumenten in te zetten, dus ook de controle of het hier om een criminele organisatie gaat. 

De politievakbond in Berlijn is blij met het onderzoek en noemt 'Letzte Generation' al een "hierarchisch georganiseerde criminele vereniging die al meer dan een jaar misdaden begaat in de hoofdstad", citeert Der Spiegel. De laatste weken zijn "hun guerrilla-acties nog militanter geworden", aldus de politievakbond. 

Eind vorig jaar werden al huiszoekingen gedaan bij enkele leden van Letzte Generation die verdacht werden van het vormen van een criminele organisatie. In april kregen drie andere leden van de klimaatprotestgroep celstraffen opgelegd voor het herhaaldelijk blokkeren van straten en zichzelf vastlijmen. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Astrid Brongers - 22 mei 2023 15:44

Letzte Generation is geen criminele organisatie. Glauben Sie mir !

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger