Duitslandweb logo Duitslandweb

Regering ruziet over nieuwe verwarmingswet

Kort nieuws - 24 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De invoering van een nieuwe wet voor duurzame verwarmingen in Duitsland loopt vertraging op. De wet bepaalt dat nieuwe verwarmingen vanaf 2024 niet meer helemaal op gas of olie mogen draaien, maar tenminste gedeeltelijk gebruik moeten maken van duurzame energie.

Het wetsvoorstel van klimaatminister Robert Habeck (Groenen) heeft voor een flinke ruzie in de Duitse coalitie gezorgd. Deze woensdag zou de wet, het 'Gebäudeenergiegesetz' in de Bondsdag worden behandeld, maar dat heeft regeringspartner FDP tegengehouden. De FDP wil dat het wetsvoorstel grondig wordt aangepast voordat de Bondsdag zich er over buigt.

Eind maart hadden FDP, SPD en Groenen afgesproken dat de parlementaire behandeling van de wet nog voor het zomerreces zou worden afgesloten. Maar dat kan nauwelijks nog lukken na het uitstel van vandaag. Habeck verwijt de FDP nu woordbreuk. De SPD wil proberen de wet toch nog voor de zomer door het parlement te sluizen. Oppositiepartij CDU/CSU schaart zich aan de kant van de FDP en noemt de wet, die in de media 'Heizungsgesetz' wordt genoemd, bekloppt (idioot).

In het wetsvoorstel staat dat nieuwe verwarmingssystemen vanaf 2024 voor 65 procent duurzame energie moeten gebruiken. Een gewone gasketel mag dan niet meer worden geïnstalleerd - uitzonderingen daargelaten - en huiseigenaren krijgen subsidie voor de aanleg van een duurzamer alternatief, zoals een warmtepomp. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger