Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag bespreekt toch voor zomer verwarmingswet

Kort nieuws - 13 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Al weken ruziën de Duitse regeringspartijen over de verwarmingswet die ervoor moet zorgen dat Duitsers hun woning verwarmen met duurzame energie. De FDP trapte steeds weer op de rem bij de voorstellen van de groene klimaatminister Robert Habeck. Nu is alsnog besloten dat de wet nog deze week in de Bondsdag wordt besproken, zodat die nog voor het zomerreces kan worden aangenomen. Dat hebben de fractievoorzitters van SPD, Groenen en FDP bekendgemaakt.

De vernieuwde wet waar de ruzie om draait, het 'Gebäudeenergiegesetz', bepaalt dat nieuwe verwarmingsinstallaties vanaf 2024 voor 65 procent duurzame energie moeten gebruiken. Huiseigenaren krijgen subsidie voor de aanleg van een duurzaam alternatief voor hun gas- of oliegestookte ketel. Die subsidie bedraagt minstens 30 procent van de kosten. Als een verwarming kapot gaat, geldt een overgangstermijn, zodat mensen niet op stel en sprong op bijvoorbeeld een warmtepomp moeten overstappen. 

De liberale FDP maakt al langer bezwaar tegen het Heizungsgesetz, ze vindt dat de wet bedrijven en burgers op kosten jaagt. Ook vindt ze invoering per 2024 te snel. In maart gingen de liberalen na een dagenlange vergadering van de coalitiepartners toch akkoord, maar met de zeer ongebruikelijke aantekening dat de FDP er op rekent dat het voorstel in de Bondsdag nog wordt aangepast.

Om de wet in 2024 te kunnen laten ingaan, wilden de Groenen dat die nog voor het zomerreces in de Bondsdag wordt besproken. De FDP trapte daarbij opnieuw op de rem. Eind mei liet de partij weten dat het voorstel eerst nog verder moest worden aangepast en dat de Bondsdag zich er ook nog in oktober over kon buigen. 

Na topoverleg van de coalitiepartijen is volgens de ARD nu alsnog besloten de wet deze week in de Bondsdag te bespreken. De wet is op een aantal punten aangepast. Zo is het Heizungsgesetz nu gekoppeld aan een wet voor gemeentelijke verwarmingsplanning (Gesetz zur kommunalen Wärmeplanung). De deelstaten moeten de komende jaren, voor 2028, per gemeente in kaart brengen hoe gebouwen worden verwarmd en waar bijvoorbeeld een warmtenet de gasketel kan vervangen. Als een gemeente zulke plannen nog niet heeft, geldt voor de inwoners ook het Heizungsgesetz nog niet. En ook na 2024 mogen nog gasverwarmingen worden ingebouwd, als die zo zijn om te bouwen dat ze op waterstof draaien. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflict op conflict in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger