Enquête: AfD-stem is protest, vooral tegen immigratie
Kort nieuws - 24 augustus 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) doet het momenteel erg goed in de peilingen. Het Institut für Demoskopie Allensbach heeft in opdracht van de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung uitgezocht waarom kiezers op de AfD zouden stemmen.
Het instituut peilde ook hoe rechts tot rechtsextremistisch de opvattingen van de ondervraagden zijn. Van de mensen die overwegen op de AfD te stemmen bij de volgende verkiezingen, heeft 13 procent uitgesproken rechtsextreme opvattingen. Nog eens 43 procent van de AfD-aanhangers heeft duidelijk rechtse standpunten. 44 procent heeft geen duidelijk rechtse overtuigingen.
Alle ondervraagden maken zich het meest zorgen over de inflatie. Daarna volgt de Oekraïne-oorlog. Maar bij de groep van AfD-aanhangers zonder duidelijk rechtse overtuiging volgt als tweede zorg de vluchtelingenstroom naar Duitsland. 56 procent van alle ondervraagden maakt zich daar grote zorgen over en maar liefst 87 procent van de niet-zo-rechtse AfD-aanhangers. Ook over de toename van geweld en criminaliteit maakt deze groep zich veel meer zorgen dan de groep van alle ondervraagden. Over de klimaatcrisis maakt deze groep zich juist duidelijk minder zorgen.
De 22 procent van de ondervraagden die aangaven mogelijk op de AfD te stemmen, kreeg ook nog de vraag om welke reden ze dat zouden doen, wat pleit voor hen voor de AfD? De belangrijkste drie redenen zijn: een signaal geven dat ze ontevreden zijn met de huidige politiek; De AfD heeft als enige partij een verstandig concept voor immigratie; Ik heb het gevoel dat met de andere partijen dit land naar de afgrond wordt gebracht.
Thomas Petersen van het Allensbach instituut concludeert dat de drie belangrijkste redenen om op de AfD te stemmen zijn dat ze zich zorgen maken over de immigratie, dat ze een bepaalde apocalyptische grondhouding hebben en vrezen dat het mis gaat in het land en dat ze vinden dat er een politieke en intellectuele elite is die geen oog heeft voor de gewone mensen.
Van alle ondervraagden is ongeveer twee procent rechtsradicaal te noemen, een percentage dat al jaren ongeveer gelijk blijft. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung (betaalmuur)
Lees meer over 'Politiek':
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
CDU’er Merz op koers om kanselier te worden
De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.
Reacties
Geen reacties aanwezig