Duitslandweb logo Duitslandweb

Enquête: AfD-stem is protest, vooral tegen immigratie

Kort nieuws - 24 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) doet het momenteel erg goed in de peilingen. Het Institut für Demoskopie Allensbach heeft in opdracht van de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung uitgezocht waarom kiezers op de AfD zouden stemmen.

Het instituut peilde ook hoe rechts tot rechtsextremistisch de opvattingen van de ondervraagden zijn. Van de mensen die overwegen op de AfD te stemmen bij de volgende verkiezingen, heeft 13 procent uitgesproken rechtsextreme opvattingen. Nog eens 43 procent van de AfD-aanhangers heeft duidelijk rechtse standpunten. 44 procent heeft geen duidelijk rechtse overtuigingen. 

Alle ondervraagden maken zich het meest zorgen over de inflatie. Daarna volgt de Oekraïne-oorlog. Maar bij de groep van AfD-aanhangers zonder duidelijk rechtse overtuiging volgt als tweede zorg de vluchtelingenstroom naar Duitsland. 56 procent van alle ondervraagden maakt zich daar grote zorgen over en maar liefst 87 procent van de niet-zo-rechtse AfD-aanhangers. Ook over de toename van geweld en criminaliteit maakt deze groep zich veel meer zorgen dan de groep van alle ondervraagden. Over de klimaatcrisis maakt deze groep zich juist duidelijk minder zorgen. 

De 22 procent van de ondervraagden die aangaven mogelijk op de AfD te stemmen, kreeg ook nog de vraag om welke reden ze dat zouden doen, wat pleit voor hen voor de AfD? De belangrijkste drie redenen zijn: een signaal geven dat ze ontevreden zijn met de huidige politiek; De AfD heeft als enige partij een verstandig concept voor immigratie; Ik heb het gevoel dat met de andere partijen dit land naar de afgrond wordt gebracht.

Thomas Petersen van het Allensbach instituut concludeert dat de drie belangrijkste redenen om op de AfD te stemmen zijn dat ze zich zorgen maken over de immigratie, dat ze een bepaalde apocalyptische grondhouding hebben en vrezen dat het mis gaat in het land en dat ze vinden dat er een politieke en intellectuele elite is die geen oog heeft voor de gewone mensen. 

Van alle ondervraagden is ongeveer twee procent rechtsradicaal te noemen, een percentage dat al jaren ongeveer gelijk blijft. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung (betaalmuur)

Tags: AfD, Allensbach

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger