Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland zakt in ranking concurrentiepositie

Kort nieuws - 18 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland is verder gezakt op een internationale ranking van de meest concurrerende economieën. Op de lijst van de Zwitserse hogeschool IMD staat Duitsland nu op plaats 24. Dat ligt vooral aan de hoge belastingen en de slechte infrastructuur. 

Duitsland stond vorig jaar nog op plaats 22, in 2022 op plaats 15 en in 2014 zelfs op plaats 6. Het World Competitiveness Center (WCC) van het IMD publiceert de ranking al sinds 36 jaar. In totaal worden 67 landen met elkaar vergeleken. Het best scoren dit jaar Singapore, Zwitserland, Denemarken en Ierland.

Voor de ranking wordt gekeken naar economische prestaties, infrastructuur en naar hoe efficiënt regering en bedrijven zijn. Duitsland scoort op al deze terreinen slechter dan voorgaande jaren. Deels komt dat door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Maar Duitsland kan ook niet goed op veranderingen reageren of zich flexibel aanpassen, aldus het hoofd van het WCC. Vooral het MKB in Duitsland is daar slecht in, zegt hij.

Leidinggevenden die wereldwijd voor de studie zijn ondervraagd, gaven aan dat de hoge belastingen in Duitsland een groot nadeel zijn voor zijn concurrentiepositie. Veel managers in Duitsland vinden dat de huidige Duitse regering niet bedrijfsvriendelijk is. Verder zorgt de slechte Duitse infrastructuur voor een lagere positie op de lijst. Lees meer bij FAZ.net en Handelsblatt 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger