
Duitse regering heeft na veel moeite begroting rond
Kort nieuws - 17 juli 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse regering heeft vandaag haar begroting definitief besloten. Daaraan gingen taaie onderhandelingen en veel strijd vooraf. De komende maanden buigt de Bondsdag zich over het eindresultaat.
De bondsregering heeft voor volgend jaar 480,6 miljard euro aan uitgaven gepland. Daarvoor wordt in totaal voor 43,8 miljard euro aan nieuwe schulden opgenomen. Daarmee houdt het kabinet van kanselier Olaf Scholz (SPD) zich op het nippertje aan de schuldenrem, de grondwettelijke verplichting om het begrotingstekort te beperken tot maximaal 0,35 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
Samen met de begroting voor 2025 kwam de bondsregering vandaag met een initiatief voor meer economische groei. Ook heeft ze een aanvullende begroting voor 2024 en een financiële planning voor de komende jaren tot 2028 rond. Maar er zitten nog flinke gaten in de begrotingen, die later moeten worden gevuld. Voor 2025 mist nog 17 miljard euro en in de planning voor 2026 tot 2028 zit nog een gat van 65 miljard euro.
De begrotingsproblemen ontstonden vorig najaar door een uitspraak van het Constitutioneel Hof, dat bepaalde dat het Klimaat- en Transitiefonds, waarmee de regering veel maatregelen wilde financieren, in strijd was met de grondwet.
Met de geplande Wachstumsinitiative, een initiatief voor meer groei, wil minister Christian Lindner (FDP) van Financiën Duitsland economisch aantrekkelijker maken, zei hij vandaag. Zo moet het voor bedrijven makkelijker worden investeringen af te schrijven, wil de regering zorgen voor minder bureaucratie en moeten energie-intensieve concerns bij de electriciteitskosten worden ontlast.
Ook trekt de regering extra geld uit voor defensie, al is dat lang niet zoveel als minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) had gevraagd. Andere belangrijke posten zijn die van minister van Gezinszaken Lisa Paus (Groenen), die meer geld krijgt voor de bestrijding van kinderarmoede; en die van minister van Werkgelegenheid Hubertus Heil (SPD), die voor de werkloosheidsuitkering Bürgergeld en de pensioenen veel geld nodig heeft.
Omstreden zijn plannen voor belastingvoordelen voor buitenlandse vakkrachten, om hen naar Duitsland te halen. De regering wil het ook voor ouderen financieel aantrekkelijker maken om na hun pensioen te blijven werken.
De komende maanden buigt de Bondsdag zich over de begroting en kunnen nog aanpassingen worden gedaan. De begroting moet eind november worden goedgekeurd. Lees meer bij Tagesschau en FAZ.net
Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Valse start voor kanselier Merz
In deze podcast: wat ging er mis bij Merz' benoeming tot kanselier? Wat staat hem te wachten? En wie zijn de opvallendste ministers?

Merz na twee stemrondes alsnog kanselier
Een blamage: CDU-leider Friedrich Merz had twee rondes nodig om in de Bondsdag tot kanselier te worden gekozen.

Veiligheidsdienst: AfD bewezen extreemrechts
De Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz bestempelt de AfD als bewezen extreemrechts.
Bondsdag stemt in met aanpassing grondwet
De nieuwe regering kan waarschijnlijk flink investeren in defensie en infrastructuur.
Reacties
Geen reacties aanwezig