Integratietop heeft vooral symbolische waarde
Critici vinden uitkomst top niet vernieuwend
Achtergrond - 4 november 2010
Om niet alleen óver immigranten, maar ook mét immigranten te spreken, houdt de Duitse regering regelmatig een ‘integratietop’. Die top, gisteren, viel ditmaal midden in een verhitte maatschappelijke discussie over integratie in Duitsland. En toch kwam er nauwelijks iets uit.
Kanselier Merkel belegde gisteren een integratietop met vertegenwoordigers uit politiek en migrantenorganisaties.
De bondsregering grijpt de top, die jaarlijks wordt gehouden, aan om het initiatief in het integratiedebat terug te winnen. Na het omstreden boek van bankier Sarrazin en kanselier Merkels toespraak waarin ze ‘Multikulti’ dood verklaarde moest er nu zakelijk gediscussieerd worden. Merkel nodigde 120 vertegenwoordigers uit politiek, economie, cultuur, media en migrantenorganisaties uit op het Bundeskanzleramt.
Eén van de uitkomsten van de top is het Nationaal Actieplan. Dat moet er voor zorgen dat maatregelen uit het Nationaal Integratieplan van 2007 worden omgezet in concrete doelen. Kanselier Merkel wil bijvoorbeeld in vijf tot zeven jaar alle immigranten die daar behoefte aan hebben een integratiecursus aanbieden.
Inburgeringscontract
De Duitse regering wil in de toekomst voor elke immigrant een persoonlijk inburgeringscontract opstellen. Daarin staat wat een immigrant aan ondersteuning en hulp kan verwachten maar ook wat Duitsland van een nieuwkomer verwacht.
Tijdens de integratietop presenteerde minister voor Onderwijs Schavan een wetsontwerp waardoor Duitsland buitenlandse diploma’s sneller gaat erkennen. Na afloop van de top maakte het ministerie van Familiezaken bekend 400 miljoen euro te investeren in kinderdagverblijven met veel kinderen van migranten. Van het geld moet nieuw personeel aangetrokken worden om de kinderen beter Duits te leren.
Niet alle deelnemers aan de top zijn enthousiast. De oppositie noemt het actieplan “een potpourri van allang afgesproken maatregelen”, aldus nieuwssite Deutsche Welle. Voorafgaand aan de top schreven 700 Duitse Turken een open brief aan kanselier Merkel om hun ongenoegen over het integratiedebat te verwoorden. “Wij willen niet gereduceerd worden tot gewelddadige jongeren die mensen in de metro doodslaan. Door de manier waarop het debat nu gevoerd wordt voelen we ons beledigd en gekwetst”, aldus de schrijvers gisteren in Der Spiegel.
Reacties
Geen reacties aanwezig