Volkswagen verkoopt omstreden fabriek in Xinjiang
Kort nieuws - 27 november 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebVolkswagen verkoopt zijn fabriek in Xinjiang. De aanwezigheid van het Duitse autoconcern in de Chinese regio is omstreden, omdat China daar Oeigoeren onderdrukt. Volkswagen krijgt al langer het verwijt te profiteren van Oeigoerse dwangarbeid.
Volkswagen en het Chinese SAIC, die de fabriek samen exploiteren, verkopen het bedrijf in Xinjiangs hoofdstad Ürümqi aan een dochtermaatschappij van het Chinese overheidsconcern Shanghai Lingang Development Group. Ook testbanen in Turpan en Anting worden verkocht. Mensenrechtenorganisaties en politici verwijten Volkswagen dat het in Xinjiang gebruik maakt van Oeigoerse dwangarbeiders. Het Duitse autoconcern zelf ontkent dit. De fabriek wordt volgens VW verkocht om economische redenen.
Volkswagen en SAIC hebben hun samenwerkingsovereenkomst verlengd tot 2040. De komende jaren willen ze 18 nieuwe modellen op de markt brengen, waaronder elektrische en hybride auto's. VW hoopt 15 procent marktaandeel in China te bereiken in 2030. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau
Lees meer:
Soapserie 'investeren met de schuldenrem'
Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.
De Duitse e-auto wacht op de parking
Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Reacties
Geen reacties aanwezig