Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsregering weigert garanties voor investeringen in China

Kort nieuws - 30 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vanwege de mensenrechtenschendingen in China heeft het Duitse ministerie van Economische Zaken vier aanvragen voor investeringsgaranties afgewezen. Volgens Der Spiegel gaat het om aanvragen van Volkswagen. Dat concern had bestaande garanties willen verlengen.

De nieuwe Duitse regering van SPD, Groenen en FDP heeft in het regeerakkoord aangekondigd dat mensenrechten een grotere rol gaan spelen in het economische en buitenlandse beleid.

Volkswagen had met de afwijzing al rekening gehouden, laat het autoconcern weten. Volkswagen heeft een fabriek in Xinjiang, de provincie waar volgens mensenrechtenorganisaties op grote schaal Oeigoeren worden mishandeld en in kampen opgesloten. De investeringen zijn volgens Volkswagen niet voor die fabriek bedoeld, maar volgens het ministerie is niet uit te sluiten dat het geld ook in Xinjiang terecht komt.

Vorige week maakten nieuwe onthullingen duidelijk hoe ernstig de situatie in de kampen is. Toch is Volkswagen niet van plan de omstreden fabriek te sluiten. Topman Diess zei in een interview met het Handelsblatt dat hij denkt dat de aanwezigheid van de joint-venture-onderneming van Volkswagen ervoor zorgt dat de situatie verbetert. Lees meer bij Tagesschau en bij Der Spiegel

 Brazilië

Volkswagen is in nog een mensenrechtenkwestie verwikkeld: in Brazilië is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de betrokkenheid van het concern bij slavenarbeid en mishandeling van arbeiders op een boerderij van Volkswagen in de Braziliaanse jungle. Het gaat om de periode tussen 1974 en 1986. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger