Bondsregering weigert garanties voor investeringen in China
Kort nieuws - 30 mei 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebVanwege de mensenrechtenschendingen in China heeft het Duitse ministerie van Economische Zaken vier aanvragen voor investeringsgaranties afgewezen. Volgens Der Spiegel gaat het om aanvragen van Volkswagen. Dat concern had bestaande garanties willen verlengen.
De nieuwe Duitse regering van SPD, Groenen en FDP heeft in het regeerakkoord aangekondigd dat mensenrechten een grotere rol gaan spelen in het economische en buitenlandse beleid.
Volkswagen had met de afwijzing al rekening gehouden, laat het autoconcern weten. Volkswagen heeft een fabriek in Xinjiang, de provincie waar volgens mensenrechtenorganisaties op grote schaal Oeigoeren worden mishandeld en in kampen opgesloten. De investeringen zijn volgens Volkswagen niet voor die fabriek bedoeld, maar volgens het ministerie is niet uit te sluiten dat het geld ook in Xinjiang terecht komt.
Vorige week maakten nieuwe onthullingen duidelijk hoe ernstig de situatie in de kampen is. Toch is Volkswagen niet van plan de omstreden fabriek te sluiten. Topman Diess zei in een interview met het Handelsblatt dat hij denkt dat de aanwezigheid van de joint-venture-onderneming van Volkswagen ervoor zorgt dat de situatie verbetert. Lees meer bij Tagesschau en bij Der Spiegel
Brazilië
Volkswagen is in nog een mensenrechtenkwestie verwikkeld: in Brazilië is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de betrokkenheid van het concern bij slavenarbeid en mishandeling van arbeiders op een boerderij van Volkswagen in de Braziliaanse jungle. Het gaat om de periode tussen 1974 en 1986. Lees meer bij Der Spiegel
Lees meer over 'Economie':
Waar gaat het mis in de Duitse economie?
De Duitse economische groei blijft achter. Met deze knelpunten moet een nieuwe regering aan de gang.
Soapserie 'investeren met de schuldenrem'
Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.
De Duitse e-auto wacht op de parking
Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.
Duitsland wordt traag en oud
Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig