
SPD'ers willen meer druk op Israël van Duitsland
Kort nieuws - 24 juli 2025 - Auteur: Redactie DuitslandwebBinnen de SPD-fractie in de Bondsdag vinden steeds meer politici dat Duitslands beleid ten aanzien van Israël anders moet. In een gemeenschappelijk verklaring riep een aantal SPD'ers de regering (waar de SPD ook onderdeel van is) op om het stoppen met de export van wapens naar Israël.
Afgelopen maandag ondertekenden 28 landen, waaronder Frankrijk en Groot-Brittannië, een gezamenlijke verklaring waarin zij oproepen tot een onmiddellijk einde aan de oorlog in Gaza. Duitsland tekende de verklaring niet. "Het is tijd dat de regering zich aansluit bij de initiatieven op Europees niveau", stelde Adis Ahmetovic, woordvoerder van het buitenlandbeleid van de SPD. Ook voormalig fractievoorzitter Rolf Mützenich is het daarmee eens. "De berichten over verhongerende kinderen en een snel toenemende hongersnood tonen aan dat we het 'point of no return' hebben bereikt", aldus de SPD'ers in hun verklaring. Eerder al liet de minister van Ontwikkelingssamenwerking Reem Alabali-Radovan (SPD) weten het te betreuren dat Duitsland zich niet bij de internationale verklaring heeft aangesloten.
De Duitse regering heeft de oproep van de 28 landen niet getekend, omdat "deze het isolement van de Israëlische regering alleen maar versterkt", aldus Jürgen Hardt, woordvoerder buitenlandbeleid van de CDU/CSU-fractie. Volgens Hardt zet minister van Buitenlandse Zaken Johann Wadephul (CDU) zich onvermoeibaar in om de catastrofale situatie in Gaza te verbeteren, met inzet van alle kanalen. Kanselier Friedrich Merz (CDU) benadrukte na de verklaring van coalitiepartner SPD dinsdag dat de coalitie "volledig eensgezind" is over het beleid ten opzichte van Israël en de Gazastrook. "Er zijn hier dus geen meningsverschillen, noch over de inhoud, noch over de procedure."
In Duitsland ligt de omgang met Israël gevoeliger dan bijvoorbeeld in Nederland. Het bestaansrecht en de veiligheid van Israël zijn onderdeel van de Duitse staatraison. Zo formuleerde de toenmalige kanselier Angela Merkel (CDU) dat in 2008 op bezoek in het Israëlische parlement: Duitsland voelt door de Holocaust en andere verschrikkingen uit de nazitijd een speciale verantwoordelijkheid voor Israël. Die staatsraison is geen juridisch begrip, maar een politiek uitgangspunt, waar Duitsland sindsdien aan vasthoudt.
In de praktijk werd die onvoorwaardelijke steun aan Israël het afgelopen 1,5 jaar steeds moeilijker vol te houden. Ook in Duitsland groeit de kritiek op de oorlog in Gaza, het harde militaire optreden van het Israëlische leger en het stopzetten van de humanitaire hulp aan de bevolking in Gaza. Lees meer bij Tagesschau, Deutschlandfunk en Süddeutsche Zeitung
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland verrast met koerswijziging in Israëlbeleid
Kanselier Merz uitte deze week stevige kritiek op Israël. Dat is een belangrijke koerswijziging, ook voor Duitsland zelf.

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?

De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Reacties
Geen reacties aanwezig