CDU en FDP willen missie naar de maan
Nieuws
Achtergrond - 27 juli 2009
(27 juli 2009) Als CDU en FDP de verkiezingen winnen, willen ze een Duitse missie naar de maan nieuw leven inblazen. Vorig jaar nog besloot de Bondsregering de financiering van het Duitse maanprogramma stop te zetten. Maar nu ziet Duitsland een bezoek aan de maan “als technologische springplank voor verdere missies in de ruimte”.
Een week na de herdenking van de Amerikaanse NASA-maanlanding van veertig jaar geleden haalt Minister van Onderwijs en Onderzoek Annette Schavan (CDU) de maanmissie weer van stal. Ze ziet die als mogelijkheid “de capaciteiten van het Duitse onderzoek en de economie onder bewijs te stellen”.
Het Duitse Lucht- en ruimtevaartcentrum DRL wilde in 2012 een onbemande sonde naar de maan sturen. De kosten bedroegen 350 miljoen euro. Vorig jaar werden die plannen opgeschort toen de regering de financiering stopte, omdat mede door de financiële crisis de staatsuitgaven moesten worden ingeperkt.
Ruimtevaarttechniek
De FDP zegt dat de maanmissie direct op de onderhandelingstafel komt als de liberalen na de verkiezingen in september in de regering komen. Mocht Duitsland – bijvoorbeeld met de eigen kennis over ruimtevaarttechniek – in staat blijken een nationaal maanprogramma te kunnen voeren, moeten andere technologische programma’s van het ministerie van Economische Zaken daarvoor wijken, aldus een FDP-woordvoerder.
Schavan wil een maanmissie ingebed in een internationaal programma, maar net als de FPD vindt ze dat die “voldoende nationale bouwstenen moet hebben”. Volgens een woordvoerder van zusterpartij CSU moet dat geen probleem zijn. “Duitsland behoort in de ruimtevaarttechnologie tot de top.” De financiering zou in samenspraak met de Duitse industrie moeten worden georganiseerd.
Kosten
Ook een missie naar Mars heeft de interesse van Duitse onderzoekers. Maar voorlopig richten ze zich vooral op de maan. Zo onderzoekt het DRL momenteel landingstechnieken van ruimteschepen op de maan.
Twee weken geleden spraken Die Grünen en Die Linkspartei zich nog tegen bemande ruimtevaart uit. “De exorbitante kosten staan in geen verhouding tot de wetenschappelijke kennis die we ermee opdoen”, aldus een woordvoerder van Die Linkspartei. Maar volgens Duitse onderzoekers zet de ruimtevaart, en ook bemande missies, technische innovaties in gang die ook op andere gebieden kunnen worden ingezet.
De vraag is of CDU en FDP genoeg stemmen halen om te kunnen regeren in september. Ze schommelen al een aantal weken rond de 50 procent. Op dit moment staat de CDU/CSU op 36 procent van de stemmen en de FDP op 14 procent.
Spiegel Online / taz.de / Sueddeutsche.de
Afbeelding:
flickr.com/MoleSon²
Reacties
Geen reacties aanwezig