'Pro-Reli's' halen bakzeil in Berlijn
Nieuws

Achtergrond - 27 april 2009

(27 april 2009) Godsdienst blijft op Berlijnse scholen een keuzevak naast de verplichte lessen Ethiek. Dat is het resultaat van een referendum zondag. Daarmee hebben de initiatiefnemers verloren, die ook Godsdienst op scholen verplicht wilden stellen. Leerlingen hadden dan tussen één van beide vakken moeten kiezen.

Campagne in Berlijn. Afb.: DuitslandwebDe voorstanders van Godsdienst als verplicht vak - christelijke kerken, de joodse gemeenschap, de Turks-Islamitische Unie, CDU en FDP – en de tegenstanders – het stadsbestuur van SPD en Linkspartei, oppositiepartij Die Grünen en de Turkse Bond - voerden de afgelopen maanden fanatiek campagne.

Het stadsbestuur benadrukte een “tolerante metropool te willen zijn, waar godsdiensten naast elkaar bestaan.” De aartsbisschop van München Reinhard Marx verweet de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit (SPD) afgelopen weekend nog “de vrijheid van religie in te perken”.

Het is de 'Pro-Reli's' een doorn in het oog dat leerlingen Godsdienst alleen als keuzevak kunnen volgen. Het telt niet mee voor het rapport en bungelt er daarom maar een beetje bij, vinden zij. Initiatiefnemer van het referendum is de katholieke advocaat Christoph Lehmann. Hij verzamelde de benodigde 170 duizend handtekeningen voor de volksraadpleging.

Referendum

Nog geen 30 procent van de stemgerechtigde Berlijners nam zondag deel aan het referendum. 14,2 procent stemde voor Godsdienst als verplicht vak. Om te kunnen winnen, was 25 procent nodig. De opkomst was lager dan bij het vorige referendum in Berlijn, dat over de sluiting van vliegveld Tempelhof ging. Toen bracht 36 procent zijn stem uit.

Vooral in Oost-Berlijn gingen weinig mensen naar de stembus. Daar wonen gemiddeld meer atheïsten en hebben de mensen “een ander idee van goed burgerschap dan in het Westen”, aldus de Berlijnse socioloog Hartmut Häußermann. Toch betekent de mislukking van het referendum volgens hem niet dat mensen minder religieus zijn. “Het is meer een indicatie voor de dalende dominantie van de christelijke kerk”.

Eerwraak

Ethiek werd in 2006 in Berlijn als verplicht vak op middelbare scholen ingevoerd, om de integratie van allochtone scholieren te bevorderen. Aanleiding was de dood van de Duits-Koerdische Hatun Sürücü, die in 2005 slachtoffer werd van eerwraak. “Ethiek kan conflicten in de multiculturele samenleving helpen voorkomen”, verklaarde de Wowereit destijds.

Onderwijs is in Duitsland een deelstaataangelegenheid. In de meeste deelstaten moeten de leerlingen van openbare scholen kiezen tussen Godsdienst of Ethiek en is dit laatste vak dus niet verplicht. In Bremen, Berlijn en Brandenburg wordt de invulling van de Godsdienstlessen overgelaten aan de verschillende geloofsgemeenschappen. Alleen in Berlijn is Ethiek een verplicht vak.

Afbeelding:

Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger