Voetbalclubs weerstaan economische crisis
Nieuws

Achtergrond - 13 februari 2009

(13 februari 2009) FC Bayern München is de op drie na rijkste voetbalclub van de wereld. Ook andere Duitse verenigingen scharen zich onder de rijkste verenigingen. De voetbalsector lijkt het enige lichtpuntje in een stroom van slecht economisch nieuws.

FC Bayern München behoort tot de rijkste voetbalclubs ter wereld. Vakbondsvoorzitter Michael Sommer zou graag zien dat Bayern-spits Luca Toni in tijden van economische crisis zijn salaris openbaar maakt. Afb: nicholas macgowan, www.flickr.com FC Bayern haalde over het seizoen 2007-2008 een omzet van 295,3 miljoen euro. De Zuid-Duitsers moeten op de ranglijst alleen de Spaanse grootmacht Real Madrid (365,8 miljoen), de Engelse kampioen Manchester United (324 miljoen) en FC Barcelona ( 308,8 miljoen) voor zich dulden. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Deloitte, die de twintig kapitaalkrachtigste clubs op een rijtje zette.     

Naast Bayern staan ook nog drie andere Bundesligaclubs genoteerd. Schalke 04 staat met een omzet van 148,4 miljoen op de dertiende plaats. Hamburger SV is op plaats vijftien te vinden met 127,9 miljoen.

VfB Stuttgart mag zich voor de eerste keer tot de twintig rijkste clubs ter wereld rekenen. De Zwaben zijn terug te vinden op plaats achttien (111,5 miljoen). Borussia Dortmund (102 miljoen) en Werder Bremen ( 91 miljoen) haalden de galerij der rijksten net niet.

‘Pervers’

Volgens Michael Sommer, voorzitter van de Duitse vakbond DGB geven deze cijfers een indruk van de “perversiteit van het kapitaal”. Sommer stelt daarom voor dat voetballers hun salaris openbaar maken. Als voorbeeld noemt de vakbondsman de Italiaanse Bayern-spits Luca Toni.

“Als topmanagers hun loonstrookje bekend moeten maken, moet dat ook gelden voor andere publieke figuren zoals voetballers”, meent Sommer. Ook presentatoren van de publieke omroep van wie het salaris deels door de belastingbetaler wordt opgehoest, zouden volgens de vakbondsman openheid van zaken moeten geven.   

Van zijn eigen honorarium maakt Sommer geen geheim. Zelf lijdt hij geen armoede met een maandsalaris van 11.200 euro inclusief een dertiende maand. “Maar als ik meer had willen verdienen, was ik wel wat anders gaan doen”, aldus Sommer.

Recessie verdiept zich

Veel werknemers die hij vertegenwoordigt dreigen het met veel minder te moeten doen nu Duitsland diep in een recessie verkeert. Vergeleken met het derde kwartaal in 2008, kromp de Duitse economie in de laatste drie maanden van afgelopen jaar met 2,1 procent. Dit is de grootste teruggang sinds de Duitse vereniging in 1990.

Volgens de regering steekt het land in de zwaarste recessie sinds de oprichting van de Bondsrepubliek in 1949. Economische experts verwachten dat de economische malaise dit kalenderjaar aanhoudt.

Zij vrezen dat rond de Bondsdagverkiezingen in september dit jaar ongeveer 600 duizend meer Duitsers zonder werk zitten dan dezelfde maand een jaar eerder. Duitsland zou dan bijna 4 miljoen werklozen tellen.

Het Bundesagentur für Arbeit, het Duitse CWI, heeft ondertussen moeite de stroom van nieuwe uitkeringen en aanvragen tot werktijdverkorting te verwerken. Het ministerie kampt zelf met financiële tekorten nu veel meer dan was geraamd moet worden uitbetaald. Deze negatieve balans kan oplopen tot elf miljard euro.

                                                                            Spiegel Online / faz.net/ welt.de

Afbeelding:

nicholas macgowan, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger