Het mág weer
Schlager TV brengt non-stop Duitstalige volksmuziek
Achtergrond - 24 februari 2009
(24 februari 2009) Ze maken digitale televisie voor ‘door Hilversum vergeten groepen’. Media-ondernemer Gerard Ardesch zette met zijn compagnon Jur Bron eind vorig jaar Schlager TV op – 24 uur per dag non-stop en reclamevrij het Duitstalige levenslied en Alpenmuziek. “Binnenkort zijn we tot in Noord-Afrika te ontvangen.”
Over drie weken is het zo ver. Op 16 maart beslist de programmaraad van de Twentse gemeenten rondom Almelo of Schlager TV op de buis blijft. De regionale kabelaar Cogas geeft sinds november de - in principe digitale - zender door via het etalagekanaal. Alleen daar kan Ardesch’ zender worden ontvangen.
“En dat willen ze in Tukkerland zo houden”, zegt Ardesch. “Dit bewijst dat er grote behoefte bestaat aan schlagers op tv.” Een kijker begon een actie om Schlager TV op de Twentse kabel te houden, ten koste van Het Gesprek, dat ook strijdt voor een plekje in het pakket.
Volgens Ardesch staat de teller nu op 2275 adhesiebetuigingen. Deze zullen aan de programmaraad worden aangeboden. Ook het voltallige muziekgezelschap Tiroler Tukkers uit het Twentse Geesteren tekende de petitie op de website van Schlager TV. Ardesch ontvangt ook veel mails uit Vlaanderen, waar de zender tijdelijk via de satelliet was te ontvangen. “Vergis je niet, schlager is groot daar.”
Satellietfrequentie
Op 1 november ging Schlager TV in de lucht. Als presentatoren zijn de bekende Duitse schlagerzanger Denny Christian aangetrokken en Erwin van Hoevelaak, de man achter het succesvolle Volendamse zangduo Nick en Simon. Momenteel is Ardesch in onderhandeling met meerdere aanbieders van digitale televisie. “Als we een eigen satellietfrequentie hebben, is Schlager TV overal in Europa te ontvangen’, zegt Ardesch. “Tot in Noord-Afrika toe.”
Ardesch is overtuigd van het succes van het Duitstalige lied op de Nederlandse tv. Uit een vorig jaar gehouden onderzoek van de Nederlandse kabelraden bleek dat de Duitse radiozender WDR 4 de best beluisterde buitenlandse zender in Nederland is. En dat station zendt praktisch alleen maar Duitse en Oostenrijkse volksmuziek uit. Voor Ardesch en zijn compagnon een goede reden om schlager TV te beginnen.
Ardesch en Bron lanceerden eerder TV Oranje voor het Nederlandstalige levenslied en Brava HDTV dat is gericht op het operettegenre. “Wij maken tv voor vergeten groepen”, stelt Ardesch. “Liefhebbers van deze muziek komen niet aan bod in Hilversum.”
'Grote behoefte'
Een gemiste kans van zowel de publieke als commerciële omroepen, vindt Ardesch, want nog nooit was de behoefte aan Nederlandstalige muziek en Duitse schlagers zo groot als nu. “Schlager mág weer”, zo luidt de stellige analyse van de ondernemer. De mensen hebben in tijden van globalisering behoefte aan “iets eigens”, denkt hij. En schlagers sluiten volgens Ardesch goed aan bij het Nederlandse cultuurgoed.
Van de TROS die zich manifesteert als de publieke volkszender, verwacht hij weinig concurrentie. “Zij zenden één of twee uur wat muziek van eigen bodem uit en combineren dat met real life soaps van bekende artiesten als Jan Smit”, aldus Ardesch. “Bij ons draait het uitsluitend om de muziek, zonder reclame en zonder gezeur er tussendoor.”
In Nederland is de zender uniek, maar in Duitsland is het concept van een commerciële schlagerzender langer een begrip. Zo zendt de Duitse schlagerzender Gute Laune TV sinds mei 2005 via digitale kanalen in Duitsland uit. Bovendien komt de ‘Volksmusik’ ruim aan bod op de Duitse publieke zender ARD, prime time op zaterdagavond.
Aanstormend talent
Maar ook daar geldt dat er alleen aandacht wordt besteed aan de arrivées in het genre. Ardesch: “Bij Schlager TV richten wij ons naast de gevestigde namen ook vooral op aanstormend talent en Alpenmuziek. Dat is het grote verschil.”
Om het onontdekte talent daadwerkelijk een kans te geven, produceren Ardesch en Bron indien nodig zelf de clips. Daarnaast heeft de zender een grote online platenwinkel waar de nieuwste releases van de schlagerartiesten te koop zijn, want de ondernemers willen natuurlijk ook wat verdienen.
Commercieel wordt het pas echt interessant als de satellietfrequentie rond is. Ardesch en Bron willen dan ook een internationale variant van Schlager TV lanceren, die zich vooral richt op hét Mekka van de schlager, Duitsland en de Alpenlanden.
Wanneer het zover is kan Ardesch nog niet zeggen. Eerst moet de regio Almelo definitief worden veroverd met een plekje op de kabel. Noord-Afrika komt later wel.
Sander van der Ploeg is redacteur van het Duitslandweb
Reacties
hallo beste ,kan ik schlager tv vrij ontvangen aub ?
of via welk kanaal kan ik het ontvangen ?
als k bij mijn zus ben daar staat de hele dag jullie muziek op . ik ben er dol op .
ze heeft satellietschotel staan .maar heeft ook tv vlaanderen ik weet niet via wat ze jullie mooie muziekpost neemt . ik ben nu bij telenet aangesloten ; zouw graag wat info willen . grts jos..ee alvast bedankt .